Palle Christiansen: Mange interesser på spil

Det bliver op ad bakke for verdens ledere at nå enighed om en strategi for en fælles bæredygtig fremtid på verdensplan. Sådan lød det i går fra naalakkersuisoq Palle Christiansen, kort før forhandlerne blev enige om den sluterklæring, som stats- og regeringscheferne senere på ugen skal underskrive ved Rio+20-mødet.
Skrevet af Mads Ullerup
20. juni 2012 08:54

Ifølge Palle Christiansen, der sidder med til bords under forhandlingerne, så er der alt for mange interesser på spil til, at man kan nå til enighed.

- Ligesom ved de sidste COP-møder, så har de forskellige lande delt sig op i grupperinger med de store lande på den ene side, udviklingslandene på den anden og midt imellem har vi så G-77, som er de fattig udviklingslande. Og alle fraktionerne stiller hver især nogle særlige krav, siger Palle Christiansen.

Og Grønland har helt naturligt også interesser, der skal forsvares med næb og klør.

Udvinding af råstoffer og mineraler er eksempelvis en vigtig kæphest for Grønland.

Men bæredygtighed og minedrift er altid en kombination, der vækker stor debat, understreger Palle Christiansen.

- Her på mødet er ånden, at miner ikke har noget med bæredygtighed at gøre, men her i Grønland er miner en af de ting, vi gerne skulle tjene nogle penge på fremadrettet, fortæller Palle Christiansen.

Og når der skal tages hensyn til alle landes individuelle interesser, så er det unægtelig en svær kamp at nå til fælles enighed om en strategi for en bæredygtig fremtid.

I dag starter topmødet officielt.

Men selvom det som udgangspunkt ser vanskeligt ud for de mange ledere at nå frem til de helt store resultater, så er mødet ikke spild af tid, fastslår Palle Christiansen.

- Et tema som global bæredygtighed må aldrig være spild af tid. Det er en kamp, man skal tage, og det skylder vi de kommende generationer. Og vi kan se, at det kunne lade sig gøre for tyve år siden, så selvfølgelig kan det også lade sig gøre nu. Der skal bare mases godt på, slutter Palle Christiansen.

Udover Palle Christiansen, så er Grønland også repræsenteret ved Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen.

Topmødet i Brasilien løber frem til på fredag.