Paamiut får trøstepræmie

- Det er med beklagelse, at jeg kan konstatere, at Naalakkersuisut har besluttet at flytte den maritime skole, som ligger i Paamiut til Nuuk, siger Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemntiz Narup efter naalakkersuisoq for uddannelse, Palle Christiansen i går fortalte, at der ikke længere er grundlag for at opretholde skolen, så længe den ligger i Paamiut.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
09. januar 2013 12:24

- Vi har fra kommunen kritiseret naalakkersuisut i vores høringssvar omkring deres uddannelsesstrategi. Lad os sen om vi ikke kan samarbejde med et rigtig godt projekt i den retning, siger borgmester Asii Chemnitz Narup.

Hun respekterer Naalakkersuisuts ret til at træffe denne beslutning, og er villig til at samarbejde med Naalakkersuisut om, at finde nye alternativer til Paamiut, som de sidste ti år har oplevet en affolkning.

- Vi må tage den beslutning til efterretning. Og så må kommunalbestyrelsen i samarbejde med Naalakkersuisut tænke på, hvad kan de fysiske rammer kan bruges til og de muligheder, der er i Paamiut. Der er mange andre nødvendige behov i samfundet også indenfor uddannelses området, som fint kan ligge i Paamiut, siger Asii Chemnitz Narup.

Efter den maritime skole i Paamiut bliver nedlagt,  ser Naalakkersuisoq for uddannelse, Palle Christiansen muligheder for de udviklingshæmmede unge, som i dag ikke har muligheder for at tage en rimelig uddannelse.

- Vi vil renovere to af kollegieblokkene og skolebygningen, således at vi kan bygge en ny skole for udviklingshæmmede unge i Paamiut. Grunden til det er, udviklingshæmmede bliver henvist til førtidspension. Disse mennesker er vigtige ressourcer, som kan udføre forskellige opgaver, hvis de får faglige kompetencer, siger Palle Christiansen.

Selvom borgmesteren beklager, at den maritime skole i Paamiut bliver nedlagt, så er hun villig til at samarbejde med Selvstyret om, at huse de handicappede unge mennesker, der i dag ikke har store muligheder for at uddanne sig.

- Vi håber på at få mest muligt ud af vore samarbejde med naalakkersuisut. Og som jeg siger, er Paamiut en oplagt by, fordi den har gode omgivelser og er nem at bevæge sig i, siger Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemnitz Narup.

Hun understreger, at hun helst ser, at den maritime skole i bliver i Paamiut. Asii Chemnitz Narup mener, at man kunne tilføre nye aktiviteter til skolen, for eksempel et større antal kurser i søsikkerhed, hvis Grønland på sigt skal have olieefterforsknings aktiviteter.