Oxford: AstraZenecas vaccine virker mod britisk variant

Det kan blive nødvendigt at udvikle vacciner i takt med, at nye varianter af coronavirus dukker op, siger Oxford-forsker.
Alle virusser ændrer sig over tid. Også en almindelig influenzavaccine opdateres en gang om året, fortækker forsker Sarah Gilbert fra Oxford University Foto © : Sai Aung Main/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
06. februar 2021 15:42

Den vaccine, som AstraZeneca har udviklet mod coronavirus, er også effektiv mod den såkaldte britiske variant af virusset. Det siger forskere fra det britiske Oxford Universitet til det britiske medie Sky News. Universitet har udviklet vaccinen i samarbejde med det svensk-britiske medicinalselskab.

- Vaccinen beskytter ikke kun mod den oprindelige pandemiske virus, men også mod den nye variant, B117, siger professor Andrew Pollard ifølge Sky News.

Smitsom virusvariant

Den britiske variant er ifølge eksperter op mod 70 procent mere smitsom end den variant, der hidtil har været den mest udbredte, og den er blevet konstateret i over 70 lande, heriblandt Danmark.

Statens Serum Institut oplyste fredag, at mellem hver femte og sjette af de danskere, der i uge 4 blev testet positive for coronavirus, er smittet med B117-varianten, som den britiske variant hedder.

Den har også ført til en markant stigning i antallet af smittetilfælde i især England.

Vaccine skal tilpasses over tid

Sarah Gilbert er en af de forskere på Oxford Universitet, der har været med til at udvikle vaccinen. Hun siger til Sky News, at den muligvis skal tilpasses nye varianter, der kan dukke op i fremtiden.

Hun tilføjer, at alle virusser ændrer sig over tid. Også en almindelig influenzavaccine opdateres en gang om året.

Og ifølge forskeren vil en ny version af vaccinen formentlig være nødvendig før eller siden. Det skal sikre, at den fortsat er så effektiv som muligt.