Overblik: Nu er der tilbageholdte i alle fire drab

Politiet har anholdt og sigtet mistænkte i alle de fire drab, der har rystet landet i år. De sigtede er blevet sitllet for en dommer og er tilbageholdt.
Årets første drab blev begået på Ceresvej i Nuuk. Her blev en 82-årig kvinde fundet dræbt i sin lejlighed. Foto © : Marie Kuitse Kristensen/KNR
Skrevet af Christine Hyldal
13. februar 2023 12:04

Det har været en voldsom start på 2023. Hele fire drabssager er landet på bordet hos Grønlands Politi - de tre af dem er begået på 10 dage fra 31. januar til 8. februar. 

Dertil kommer, at en person har meldt sig selv til politiet og sagt, at han har begået et drab. Politiet undersøger, om der i dén sag er en forbindelse til en kvinde, som forsvandt for halvandet år siden i Qaqortoq. Det vil altså sige, at forsvindingssagen først nu bliver efterforsket som et drab. 

Ingen af de fire drabssager har noget med hinanden at gøre, understreger politiet. Én fællesnævner er der dog: Politiet har anholdt sigtede i alle sager, og de sigtede har været for en dommer, som har tilbageholdt dem. 


31. januar

blev en 82-årig kvinde fundet dræbt i sin lejlighed på Ceresvej i Nuuk. Hun var blevet dræbt af flere slag i hovedet med en tung genstand. Gerningsmanden gennemrodede derefter kvindens lejlighed for værdier, inden gerningsmanden satte ild til den. En mand har været tilbageholdt, er nu løsladt og er stadig sigtet i sagen. 

Et rigtigt gennembrud kom først i sagen fredag 10. februar. To mænd blev anholdt på havnen om eftermiddagen, da de ankom til Nuuk i en trawler. En af de to mænd blev hurtigt løsladt igen, men den anden – en mand på 20 år – blev fremstillet i Sermersooq Kredsret i lørdags sigtet for manddrab, ildspåsættelse og usømmelig omgang med lig. Han er tilbageholdt i 26 dage.

LÆS OGSÅ Politiet har fået et afgørende gennembrud i drabssagen i Nuuk

Politiet udelukker ikke, at der kan være flere gerningsmænd involveret i drabet.

- Vi holder alle døre åbne, siger Emil Maegaard-Hoffmann, der er sekretariatschef i Grønlands Politi, til KNR.

- Nu har vi en stor opgave i at få alle beviser dokumenteret. Der ventes også svar på tekniske resultater, der så skal analyseres.


4. februar

blev en 54-årig mand fundet dræbt i sin lejlighed på J. H. Lytzensvej i Qaqortoq. Dødsårsagen er ikke blevet offentliggjort. 

Det har ikke været muligt at fastslå et præcist gerningstidspunkt, men drabet er begået i tidsrummet imellem fredag den 3. februar om eftermiddagen og lørdag den 4. februar om morgenen. 

LÆS OGSÅ 34-årig mand er tilbageholdt for drab i Qaqortoq

En mand på 34 år er tilbageholdt i sagen. 

Han blev fremstillet i Kujalleq Kredsret i torsdags, hvor dommeren besluttede at tilbageholde ham i 28 dage. Han er sigtet for drab. 

 

Sent om aftenen onsdag 8. februar

blev en kvinde på 55 år dræbt af knivstik i Sisimiut. Hun blev hastet til sygehuset, men hendes liv stod ikke til at redde, og hun blev erklæret død klokken 21.30.

LÆS OGSÅ 25-årig kvinde tilbageholdes i 28 dage for drab

Klokken 22.20 anholdt politiet en 25-årig kvinde. 

Hun blev stillet for en dommer i Qeqqa Kredsret i torsdags og tilbageholdt i 28 dage. Hun er sigtet for drab.

 

Den fjerde sag

kan have forbindelse tilbage til 22. november 2021. Den dag forsvandt en 35-årig kvinde fra Qaqortoq. Hun er aldrig blevet fundet. Politi, brandvæsen, Arktisk Kommando og frivillige ledte efter hende, men uden held. Hun blev sidst set udenfor Kommune Kujalleqs kontor den dag og igen om aftenen nær Brugseneeraq.

Politiet er meget kryptisk og tilbageholdende med oplysninger om sagen. 

Fakta er dog, at en mand på 35 år har meldt sig selv til politiet og erkendt et drab. Ordensmagten vil blot sige, at de undersøger, om der er en forbindelse til forsvindingssagen. 

LÆS OGSÅ 34-årig mand er tilbageholdt for drab i Qaqortoq

Politiet har gravet på et område nær Vatikanbakken i Qaqortoq. Ordensmagten vil ikke sige hvorfor - blot at gravearbejdet har relation til sagen. 

Manden, som har meldt sig selv, blev fremstillet i Kujalleq Kredsret i torsdags, og han er tilbageholdt i 28 dage og sigtet for drab. 

Sidste år registrerede Grønlands Politi seks drab her i landet. I gennemsnit er der fem drab om året.