Oprydning efter amerikanerne: 10.000 rustne olietønder er samlet sammen

I Østgrønland er 10 mennesker i gang med at rydde op i amerikanernes affald fra Anden Verdenskrig. Nu mangler de at fjerne 190.000 rustne tønder.
Skrevet af Virna Kromann
04. september 2019 16:43

- Vi skal være i Ikkatteq til midten af september, og vi genoptager arbejdet næste år. Det betyder, at omkring 250 tons metal bliver fjernet derfra.

Det siger Emil Lyberth, der er formand for Shipping Controllere i virksomheden 60 North Greenland.

Lige nu er 10 mennesker fra virksomheden nemlig i gang med at rydde op efter amerikanerne i Ikkateq i Østgrønland. De 10 bor bor på skibet Adolf Jensen, som er Natur Instituttets gamle forskningsskib, men som nu ejes af 60 North Greeenland.  

LÆS OGSÅ Nu begynder oprydning af gamle militæranlæg

Kommuneqarfik Sermersooq er bygherre på projektet. Kommunen oplyser, at de 10 medarbejdere har samlet omkring 10.000 rustne olietønder.  

- Et godt gæt er, at der måske er i alt 190.000-200.000 rustne tønder, så der er lang, lang vej endnu, siger driftschef i Afdelingen for Natur og Bæredygtighed i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen.

180 millioner kroner for oprydning

Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og den daværende danske ervhervsminister Esben Lunde Larsen indgik i 2018 en politisk aftale om oprydning af de to nedlagte militæranlæg ved Ikkatteq nær Tasiilaq og ved Marraq syd for Nuuk. Og med aftalen afsatte den danske regering 180 millioner kroner over de næste seks år.

- Pengene skal bruges til at fjerne de amerikanske efterladenskaber, som ligger rundt omkring. Det kan være i Ikkatteq og Marraq, men det kan også være andre steder, siger Frank Rasmussen.

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op

I maj i år kom Kim Kielsen til glæde for mange med meddelelsen om, at oprydningen af de amerikanske efterladenskaber ved Ikkatteq i nærheden af Tasiilaq.

Og den opgave fik virksomheden 60 North Greenland, som er hjemmehørende i Qaqortoq i Sydgrønland. Oprydningen i Ikkatteq omfatter både olietønder, bygninger og efterladte køretøjer.

 

Se indslaget fra Qanorooq herunder:

Qanorooq 03.09.2019 Subclip