Oppositionen: Uklogt med flere Naalakkersuisut-medlemmer

Den tunge post som landets kassemester gik i dag til Naalakkersuisut-medlemmet Vittus Qujaukitsoq fra Siumut. Dermed kommer han til at sidde med nogle af de tungeste poster i Naalakkersuisut.
Foto © : Camilla Dam/KNR
03. november 2015 19:03

Til gengæld overtog Inatsisartut-medlem for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen resterne af Vittus Qujaukitsoqs hidtidige områder som ny naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel:

Sådan lød indstillingen fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, på dagens møde i Inatsisartut. Og sådan blev det.

Rokaden i koalitionsgruppen var blevet nødvendig, efter at Kim Kielsen havde bevilget den hidtidige naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Andreas Uldum, orlov i foreløbig tre måneder på grund af stress.

Læs også Sådan ser det nye Naalakkersuisut ud

Med rokaden kommer Vittus Qujaukitsoq som politisk sværvægter til at sidde på finanser, råstoffer og udenrigsanliggender. Og overlader sine øvrige ansvarsområder Erhverv, Arbejdsmarked og Handel til Randi Vestergaard Evaldsen, og dermed når koalitionsgruppen op på 10 naalakkersuisut.

Og det faldt ikke i lige god jord hos alle partierne.

 

Ikke smart og spild af penge

Oppositionen mente at det havde været nemmere og billigere at sprede Andreas Uldums arbejdsopgaver ud på de siddende ministre og på den måde spare penge og udgifter i forbindelse med den politiske rokade.

Læs også Vittus bekræfter: Naalakkersuisoq for finanser

- Man bruger masser af penge i meget kort tid, sagde Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit blandt andet.

- Det hænger jo ikke sammen, når Naalakkersuisut samtidig vil spare på førtidspensioner, aldersrentepensioner og sætter afgiften på olie op.

- På den måde henter Naalakkersuisut penge op af almindelige folks lommer for at dække underskuddet på finansloven, lød det blandt andet fra Aqqaluaq B. Egede fra IA.

Læs også Kielsen: Flere rokader uundgåeligt

Mens formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, pegede på at udvidelsen til 10 medlemmer i Naalakkersuisut ikke er smart.

- Vi mener, at man uden problemer kan sprede ansvar til andre allerede siddende Naalakkersuisut og på den måde undgå at indsætte en ny naalakkersuisoq, sagde Hans Enoksen og fortsatte:

- Formanden for naalakkersuisut siger, at det godt kan være, at sygemeldingen kun varer en måned, men måske også i tre måneder. Derfor burde Naalakkersuisut have valgt at sprede de politiske ansvarsområder imellem sig.

- Og hvis Andreas Uldum så vælger at forlænge sin sygemelding, kunne Kim Kielsen så vælge at indsætte et ekstra Naalakkersuisut-medlem. Det havde været smartere træk, anførte Hans Enoksen.

Læs også Randi træder i Uldums sted

 

Demokraterne tilfredse med fordelingen

Demokraterne er til gengæld godt tilfredse med at Randi Vestergaard Evaldsen som ny naalakkersuisoq nu sidder med Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, siger medlem af Inatsisartut for Demokraterne, Tillie Martinussen:

- Vi er meget tilfredse med den måde vi har lavet fordeling på nu, vi synes det er det mest ansvarlige at gøre.

I kalder jer for et økonomisk ansvarligt parti, hvordan kan det være at, I så går ind for at man tager et 10. naalakkersuisoq-medlem?

- Det er netop, fordi vi er et økonomisk ansvarligt parti. Finanser og råstof er så stort et område, at der nødt til at være nogen som hurtigt kan sættes ind, det var jo en sygemelding ,som der er lige kommet, så er man så nødt til at have en vikar ind til finansloven, så hele landet ikke lider under en udsættelse, en gang til, siger Tillie Martinussen til KNR.

Læs også Uldum går på orlov med stress

Det nye naalakkersuisut-medlem Randi Vestergaard Evaldsen oplyser til KNR, at hun også har sikret sig, at Demokraterne beholder ansvaret for finanser og råstoffer, når Andreas Uldum vender tilbage til det politiske arbejde.