Anda Uldum & Kim Kielsen under efterårssamlingen i Inatsisartut.Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut

Kielsen: Flere rokader uundgåeligt

Det udløser formentlig mere end én rokade i Naalakkersuisut, at den 36-årige naalakkersuisoq for finanser og råstoffer og første viceformand for naalakkersuisut, Anda Uldum, er gået ned med stress og er gået på orlov.

Men først i morgen, når møderne i Inatsisartut tages op igen efter en uges pause, vil formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, som noget af det første afsløre over for offentligheden, hvem der skal overtage stolen efter Anda Uldum, og hvad der ellers skal ske.

Det fortæller Kim Kielsen til KNR.

- Det får vi at se i morgen, når Initsisartut mødes klokken 13. Men jeg har besluttet, hvem det er.

Bliver det en fra Demokraterne?

- Det får vi at se i morgen.

For Kim Kielsen er det vigtigt, at de andre koalitionspartier, som han mødes med i aften for at få lagt den endelige kabale til rette, ikke skal høre det fra pressen.

Læs også Uldum går på orlov med stress

Det er dog oplagt, at den nuværende naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoiq fra Siumut, overtager posten som naalakkersuisoq for finanser, en post han også sad på i den forrige koalition mellem Siumut og Atassut.

For forude venter en besværligt finanslov, som endnu ikke er kommet på plads. Og som skal spille sammen med reformer af blandt andet alders- og førtidspension, der også mangler at falde på plads.

Læs også Randi træder i Uldums sted

På spørgsmålet om det at Anda Uldum ikke har kunnet stå for det hårde arbejdspres betyder, at området nu bliver splittet op, så råstofferne bliver lagt over til et andet område, svarer Kim Kielsen:

- Nu må vi lige se hvordan og hvorledes, vi får det lagt tilrette. For det er jo nok ikke kun det eneste område, vi skal ind og kigge på. For Naalakkersuisuts områder er blevet store, og det er vigtigt at holde øje med den udvikling, når vi nu er havnet i denne her situation.

Kim Kielsen oplyser over for KNR, at det er ham og ham alene, der beslutter, hvordan rokaden skal se ud. Men at der måske er lagt op til en større rokade, afviser han ikke.

Til gengæld afviser Kim Kielsen klart, at han vil benytte rokaden til også at skille sig af med en eller flere af de nuværende medlemmer af Naalakkersuisut:

- Nej, lyder det klare svar.

 

Kielsen beklager

Anda Uldum kom med sin sygemelding i sidste uge og har fra i dag fået orlov i tre måneder.

Kim Kielsen er ked af, at han ikke så det komme:

- Jeg synes, det er meget beklageligt, at Anda Uldum er kommet så langt ud, at han nu er sygemeldt med stress. Men han jo også haft to finanslove på bare ti måneder plus alt det andet ved siden af. Så han har været udsat for et meget stort arbejdspres, siger Kim Kielsen.

- Og som den øverste ansvarlige kan jeg kun beklage, at jeg har overset, at en af mine Naalakkersuisut-folk er kommet i den situation. Det er jo ikke en situation at bringe folk ud i som ansvarlig leder.

- Nu skal han have den tid, han har behov for, og så forventer jeg at se ham tilbage igen.

En af de allerførste opgaver er at få finansloven på plads inden den 15. november. Så der skal arbejdes hårdt, medgiver Kim Kielsen.

 

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt