Oppositionen tager sig til hovedet: Ekstremt amatøragtigt af naalakkersuisut

Med kun fire måneder til, at det nye returpantsystem træder i kraft, aner butikkerne ikke, hvad det kommer til at betyde i praksis. Nu hagler kritikken ned over naalakkersuisut.
Mens Nuuk Imeq drejer nøglen om, træder bekendtgørelsen om det nye returpantsystem i kraft 1. januar 2024. Det er endnu uklart, hvad der så skal ske. Foto © : Ty Stange
Skrevet af Anders Rytoft
29. august 2023 17:52

- Det er ikke bare uheldigt. Det er ekstremt amatøragtigt af naalakkersuisut, at man ikke er længere fremme med planerne.

Sådan indleder Jens-Frederik Nielsen, formanden for Demokraatit, da han forholder sig til Brugseni og Pisiffiks officielle udmelding mandag. Den afslører, at der tilsyneladende er styr på meget lidt med hensyn til det nye returpantsystem, som skal være klar nytårsdag.

Hvilken pant skal leverandører påføre, inden de sender øl og kulsyreholdige læskedrikke her til landet? Hvem skal opkræve panten? Hvor skal butikkerne sende emballagen hen? Hvordan bliver panten videreafregnet? Hvordan skal butikkerne tilpasse flaskeautomater til en masse ny emballage? 

De ubesvarede spørgsmål står i kø med bare fire måneder til implementeringen af det nye pantsystem. 

Jeg er overhovedet ikke tryg ved, om naalakkersuisut når at gøre pantsystemet færdigt. Det er en meget ærgerlig situation, og jeg kan kun opfordre naalakkersuisut til at arbejde meget hurtigere, siger Jens-Frederik Nielsen.

Svært at tage seriøst

Naalakkersuisut arbejder i skrivende stund på højtryk. I hvert fald med et svar til pressen. 

Det fremgår af en skriftlig tilbagemelding på nærværende medies interviewforespørgsel med naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA).

I mellemtiden raser Pele Broberg, formand for Naleraq, over naalakkersuisuts håndtering af returpantsystemet og manglen på samme.  

Det er mig en gåde, at man har kunnet fortsætte sådan med bind for øjnene og har satset på, at det hele nok skal gå, siger Pele Broberg.

Han tilføjer, at der er flere faktorer, som gør det svært for Naleraq at tage naalakkersuisuts arbejde seriøst. 

For eksempel, at der ikke er blevet taget skridt til at fjerne emballageafgiften, som i sin tid blev indført for at beskytte Nuuk Imeq. Det kommer nemlig til at ramme forbrugernes pengepung, da der i øjeblikket er en importafgift på 3,5 kroner per flaske, hvad enten det er øl, juice, sodavand eller saft. 

Fuldstændig uforstående

Pele Broberg mener i øvrigt, at det er "meget mærkeligt", at partierne har bundet sig til kravet om et returpantsystem, før man har sikret, at butikkerne har systemerne til at håndtere emballagen og ikke mindst, at Dansk Returpantsystem er interesseret i et samarbejde med Grønland, hvilket det ikke tyder på. 

Formanden for Demokraatit er fuldstændig uforstående overfor, hvorfor implementeringen af det nye returpantsystem kan gå så langsomt. 

- Det er en katastrofe, at erhvervet og vores dagligvareforretninger i dag står i den her uvisse situation. Det er simpelthen ikke acceptabelt.

- Få nu de arbejdshandsker på, få nu fundet en løsning og få implementeret det her, lyder Jens-Frederik Nielsens opfordring til naalakkersuisut. 

Han og Demokraatit holder fast i, at liberaliseringen af det nye returpantsystem er en god idé. Men, siger han:

Det er klart, at vi ikke kan liberalisere emballageområdet, hvis naalakkersuisut ikke kan få styr på deres returpantsystem.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen, men han har ikke været mulig at træffe inden deadline.