På et pressemøde i mandags sagde Naalakkersuisut, at "mindrebemidlede" borgere ville kunne hente gratis coronakviktest hos kommunerne. Men det kan ikke lade sig gøre ifølge loven, siger kommunerne. Foto: KNR

Opposition om kviktestfadæse: Naalakkersuisut bør sige undskyld

Demokraatit og Siumut kritiserer Naalakkersuisut for at love gratis kviktest uden at have kommunerne med på vognen.

"Uigennemtænkt" og "alvorligt". 

De ord bruger oppositionspartierne Demokraatit og Siumut om, at Naalakkersuisut i mandags lovede, at økonomisk udfordrede borgere ville kunne hente gratis kviktest på kommunekontorerne. 

Noget, som kommunerne efterfølgende afviste kunne lade sig gøre.

- Jeg synes, det virker uigennemtænkt, og det vidner om, at Naaakkersuisut ikke har styr på, hvad gældende ret er, når der ikke er lovhjemmel til at kunne gøre det. Det udgør et stort problem, og tilliden svækkes selvfølgelig, siger Inatsisartut-medlem for Demokraatit, Anna Wangenheim, der er også er tidligere naalakkersuisoq for sundhed.

LÆS OGSÅ Kommunerne kan ikke uddele gratis kviktest

Hun reagerer på, at Naalakkersuisut i mandags på et corona-pressemøde sagde, at borgere, som ikke har råd til at købe kviktest til hjemmebrug, vil kunne hente dem gratis hos kommunerne.

Ny coronateststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er to grupper, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 i de næste to uger. 

Men det afviser kommunerne.

I går sendte de fem kommuner en fælles pressemeddelelse ud, hvor de blandt andet skriver:   

- De fem kommuner har siden pressemødet besluttet sig for ikke at påtage sig den opgave. Blandt andet fordi kommuner ikke har lovhjemmel til at vurdere, om en borger er mindrebemidlet, hvilket skulle have været kriteriet for udlevering af test til borgere. 

Skal tages op i Inatsisartut

Kommunernes udmelding gør indtryk på Siumuts formand, Erik Jensen: 

- De beslutningsgrundlag og oplysninger, som partiformændene har fået, er åbenbart ukorrekte. Det er blevet bevist, og det er meget ærgerligt, siger han.

Han vil nu have, at Inatsisartut skal drøfte sagen: 

- Hvis kommunerne ikke skal tage den opgave, må Naalakkersuisut placere opgaven i samarbejde med kommunerne. Det er alvorligt, at vi ikke har fået de korrekte oplysninger. Vi (Siumut, red.) er trætte af at få ukorrekte oplysninger. Det må tages op i udvalg i Inatsisartut. 

LÆS OGSÅ Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

Anna Wangenheim mener, at Naalakkersuisut bør komme med en berigtigelse: 

- Jeg håber, de kommer ud med en berigtigelse af, hvem de her kviktest skal udleveres til, og at de selvfølgelig går ud og undskylder for at have sagt noget, som faktisk ikke er lovligt eller rigtigt, siger hun.  

Naalakkersuisut vil først svare på mandag

KNR har igen i dag forsøgt at få et interview med Naalakkersuisut uden held.

Fredag eftermiddag skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse, at man har noteret sig, at: 

"...kommunerne ikke vil deltage i arbejdet med at uddele kviktest til mindrebemidlede borgere. På den baggrund arbejder Naalakkersuisut på højtryk med at finde et alternativ. Målet er fortsat, at ingen borgere skal efterlades uden mulighed for selvtest af økonomiske grunde."

Vi ville gerne have spurgt, hvorfor Naalakkersuisut sagde på pressemødet, at borgere, der ikke har råd til at købe hjemmetest, ville kunne hente dem gratis hos kommunerne, når det ikke var klappet af med kommunerne. 

Vi ville også gerne have spurgt, hvad Naalakkersuisut siger til, at kommunerne ikke mener, at loven gør det muligt for kommunerne at dele gratis test ud til såkaldt mindrebemidlede borgere.

Samtidig ville vi gerne have spurgt Naalakkersuisut, hvordan man helt konkret nu vil sikre, at folk, der ikke selv har råd til at købe hjemmetest, får adgang til test. 

Naalakkersuisut oplyser til KNR fredag, at man vil svare på spørgsmål omkring sagen på et pressemøde på mandag den 17. januar. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl