Múte B. Egede om tsunamifare: Vi vil samarbejde med vores nabolande

Hvis hele det ustabile fjeldområde falder i havet på én gang, risikerer det at skabe en tsunami, der kan sende store bølger ind over dele af Qaarsut, Niaqornat, Uummannaq, Saattut, Ukkusissat og Ikerasak.
Formanden for Naalakkersuisut er rejst til Nordgrønland for at holde borgermøder. Foto © : Malik Brøns / KNR
12. maj 2021 05:34

En ny risikovurdering viser dårligt nyt for bebeoerne ved Karrat Fjorden.

Hvis et ustabilt fjeldområde i fjorden falder i havet på én gang, risikerer det at udløse en omfattende tsunami. En tsunami, der kan blive langt værre end først antaget.

Ifølge de nye undersøgelser kan hele bygden Niaqornat blive oversvømmet. I Qaarsut er 113 mennesker i fare, hvis tsunamien kommer buldrende, og i Uummannaq kan sundhedscenteret blive ramt af bølgerne.

LÆS OGSÅ Tsunamifare i Karrat Fjorden: 176 beboere får tilbudt flytning

Det er ikke første gang, at en naturkatastrofe kan ryste området ved Karrat Fjorden. 17. juni 2017 forårsagede et stort jordskred fra en fjeldside en tsunami, der ramte Nuugaatsiaq og Illorsuit. Fire mennesker mistede livet, og siden dengang har de to bygder været ubeboede på grund af mulighed for flere fjeldskred. 

Borgermøder ved Karrat Fjorden 

Ikerasak:
Onsdag 12. maj 2021 kl. 11:00.
 
Saattut:
Onsdag 12. maj 2021 kl. 15:30.
 
Uummannaq:
Torsdag 13. maj 2021 kl. 13:00 (for borgerne fra Illorsuit).
Torsdag 13. maj 2021 kl. 16:00 (for borgerne fra Nuugaatsiaq).
Torsdag 13. maj 2021 kl. 19:30 (for øvrige borgere fra Uummannaq).
 
Ukkusissat:
Fredag den 14. maj 2021 kl. 09:00.
 

- Det grønlandske beredskab er klar. Men hvis det værst tænkelige skulle ske som det, der skete i 2017, er vi nødt til at hente hjælp udenfor landet, siger Múte B. Egede (IA), der formand for Naalakkersuisut. 

- Derfor er der rettet henvendelse til Danmark. Og så vil jeg have en samtale med den danske statsminister, hvor udgangspunktet vil være den nyeste viden. Derudover er der spørgsmålet om, hvordan vi kan samarbejde med vores nabolande om beredskabet, siger han. 

Større skred og voldsommere tsunami

Og nu er der kommet en ny risikovurdering, der viser, at der er endnu større fare for fjeldskred og  tsunami end tidligere antaget: Fjeldområdet, der er i fare for at skride, er større, og en tsunami vil dermed også blive voldsommere.

Det Norske Geotekniske Institut, som er eksperter i fjeldskred, har også vurderet området - og det er den vurdering, som nu er skyld i, at Múte B. Egede nu er rejst til Nordgrønland sammen med Kalistat Lund, der er naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø og Sakio Fleischer, der er kommende borgmester i Avannaata Kommunia.

Også politimester Bjørn Bay og to psykologer er rejst med. 

LÆS OGSÅ Ny tsunamivurdering: Bølger risikerer at nå huse, elværker og sundhedscenter

De holder informationsmøder i de byer og bygder, der er risikozonen. Og Naalakkersuisut har besluttet, at cirka 176 beboere kan få hjælp til at flytte, fordi de bor tæt ved vandet og er i farezonen, hvis en tsunami kommer bragende. 
I går var der informationsmøder i Niaqornat og Qaarsut.

I dag fortsætter de i Ikerasak og Saattut.

Nødindkvatering og genhusning

-  Det er nogle alvorlige oplysninger, vi kommer med, siger Múte B. Egede.

- Men vi vil selv oplyse folk om, at de kan vælge at flytte. Vi får set alle de berørte borgere i øjnene og fortalt dem om de muligheder, de har.

LÆS OGSÅ Katrine Kruse Hansen fra Niaqornat: Jeg bliver boende her

Hvis hele det ustabile fjeldområde falder i havet på én gang, risikerer det at skabe en tsunami, der kan sende store bølger ind over dele af Qaarsut, Niaqornat, Uummannaq, Saattut, Ukkusissat og Ikerasak.  

Derfor bliver folk nu tilbudt hjælp til nødindkvartering, og efterfølgende bliver de hurtigst muligt genhuset i lejeboliger.
Der bliver ikke bygget nye boliger.

Beboerne kan godt ønske, hvor de vil flytte hen, men i sidste ende afhænger det af, om der er en ledig lejebolig eller ej.