Formand for Ligestillingsrådet: Vi skal bryde tabuet om sexchikane

Der er brug for mere åbenhed og flere personer, der tør at stå frem og fortælle om sexchikane. Det mener formanden for Ligestillingsrådet.
Ligestillingsrådets er nedsat af Naalakkersuisut og skal fremme ligestillingen i Grønland. Foto © : KNR
14. oktober 2020 05:07

Mere åbenhed og samtale. Det er nøgleordene i forhold til at tage fat om sexchikane i samfundet og fjerne problemet.

Det mener formand i Ligestillingsrådet, Kathrine Bødker.

- Vi har nogle anonyme undersøgelser, hvor vi kan se nogle tal. Men det drukner hurtigt i denne SOME-verden (sociale medier red.) og virkelighed, som vi lever i, siger hun.

Problemet skal gøres personligt

Kathrine Bødker mener, at der er behov for flere personer, som stiller sig frem og fortæller om deres oplevelser med sexchikane. På den måde bliver problemet mere forståeligt og konkret i samfundsdebatten.

Sådan har vi gjort:
 

  • KNR har lavet et online spørgeskema, som er sendt ud til ansatte i landets kommuner, Selvstyret og Inatsisartut.
     
  • I alt har omkring 5500 personer haft mulighed for at svare på det frivillige spørgeskema.
     
  • KNR har samlet modtaget 607 svar.
     
  • Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men kan blot bruges til at indikere problemets omfang.

- Det, der rammer folk dybt, er, når vi har et vidnesbyrd, så vi kan se, hvad det er, folk bliver udsat for, fortæller hun.

Udtalelserne kommer på baggrund af en rundspørge foretaget af KNR blandt ansatte i landets fem kommuner, i Selvstyret og i Inatsisartut, hvor 607 har svaret.

71 procent mener, at sexchikane er et generelt samfundsproblem, mens 27,3 procent svarer, at de har oplevet sexchikane i deres arbejdsliv. 43,5 procent har oplevet det i deres privat liv.

Kan have store omkostninger

Alligevel er det meget få personer, der offentligt har stået frem og fortalt om sexchikane. Det kan Kathrine Bødker godt forstå.

- På den ene side kan jeg godt forstå, at folk ikke har lyst til at stå frem. Fordi det kan være skamfuldt, og fordi det er så tabubelagt, så kan det give noget skyldfølelse, siger hun og uddyber:

LÆS OGSÅ Efter anklager om krænkelser: Mikael Petersen er ny partisekretær i Partii Naleraq

- Men jeg synes, at det er rigtig stærkt, når folk tør at stå frem, så vi får vidnesbyrder på, at det et stort problem.

I februar stod ti kvinder fra den politiske verden frem og fortalte om sexchikane i deres arbejde. Det er netop den slags, som der er behov for, hvis debatten skal rykkes, påpeger Kathrine Bødker.

Hvad er sexchikane på arbejdspladsen?
 

  • Sexchikane, seksuel eller anden kønsbestemt forfølgelse, især på arbejdspladsen.
  • Der kan være tale om uønskede berøringer, seksuelt farvede ytringer og bevægelser, udnyttelse af overordnet stilling eller direkte tvang for at opnå seksuelle ydelser.

    Kilde: Den Store Danske.

De ti kvinders fortællinger førte til, at daværende partisekretær i Siumut, Mikael Petersen, måtte trække sig fra jobbet. Han blev dog efterfølgende ansat i samme stilling i Partii Naleraq i april.