Elisa er frisør og måtte lukke sin salon, da hun gik på barsel

Bedre barselsordning kan være på vej til selvstændige som Elisa Pike. Hun lukkede sin frisørsalon for at kunne modtage barselsdagpenge, imens hun gik hjemme med sin nyfødte.
- Det bedste ville have været, at man kunne få en form for tilskud fra det offentlige, selv om man har en virksomhed. Vi er jo også skatteydere, siger frisørejer Elisa Pike. Foto © : KNR
16. september 2020 06:35

Hvis du skal have barselsdagspenge, har det stor betydning, hvor du arbejder.

De, der arbejder i det offentlige, får deres løn dækket under barsel. Det er bare ikke alle private ansatte, der har den mulighed.

Det kan en frisør i Nuuk skrive under på. Hun blev nemlig nødt til at lukke sin butik, da hun skulle på barsel.

- Det var jo min store drøm at åbne min egen salon. Så det var en bittersød fornemmelse, men jeg glædede mig også til at skulle på barsel og til, at den lille kom til verden. Så det var både godt og skidt, siger Elisa Pike.

Barselsfond

Naalakkersuisut vil gerne have, at ansatte i det private kan få dækket 80 procent af deres løn under barsel med en såkaldt barselsfond.

 

Barselsfonden skal finansieres ved en stigning på arbejdsmarkedsafgiften, som de private virksomheder skal betale på 0,2 procent.

Det svarer til 19 millioner kroner om året i alt.

Hun ejer sin egen salon, men Skattestyrelsen rådede hende til midlertidigt at lukke salonen og arbejde for en anden frisør. På den måde kunne hun nemlig få barselsdagspenge fra kommunen.

Hvis Elisa Pike var fortsat med at arbejde i sin egen salon, ville hun ikke have kunnet få barselsdagpenge. Derfor lukkede hun salonen, imens hun var på barsel. 

Forslag til efterårssamling

Elisa Pike står ikke alene i den situation. Men det kan blive fortid, hvis et flertal i Inatsisartut stemmer for et forslag, som bliver fremlagt til Efterårssamlingen.

Naalakkersuisut vil gerne have, at ansatte i det private kan få dækket 80 procent af deres løn under barsel med en såkaldt barselsfond.

Og det skal finansieres igennem en stigning på arbejdsmarkedsafgiften, som de private virksomheder skal betale på 0,2 procent. Det svarer til 19 millioner kroner om året i alt.

Formålet med det er, at alle skal have samme vilkår, påpeger naalakkersuisoq for sociale anliggende, familie og justitsområdet.

- Om du er ansat i det offentlige eller i det private, kan man sikre et minimumsbeløb eller beholde ens løn som barselspenge ved at oprette en fond, siger Martha Abelsen til KNR's radioprogram Nunatta Nipaa.

Barselsfond lyder fantastisk

Og det manglede da bare, siger frisør Elisa Pike.

- Det bedste ville have været, at man kunne få en form for tilskud fra det offentlige, selv om man har en virksomhed. Vi er jo også skatteydere, siger hun.

Derfor er det en god nyhed, at en barselsfond kan være på vej, mener hun.

- Jeg synes, det lyder fantastisk. Altså det kan jo godt være, at jeg skal på barsel igen.

Elisa Pike åbnede sin salon igen i juni, da hun var er færdig med barsel.

Hun fik cirka 8000 kroner om måneden i barslesdagpenge fra kommunen.