Områdechef om alkoholforbud: Vi har brug for et pusterum i Tasiilaq nu
- Stemningen i Tasiilaq er bekymrende. Den er uhåndterbar for os, der skal varetage byen.
Det siger Hjørdis Viberg, der er områdechef for Kommuneqarfik Sermersooq i Østgrønland.
Hun arbejder i Tasiilaq, hvor der med øjeblikkelig virkning er indført alkoholforbud i to uger til og med 17. september.
Det sker på grund af massive problemer i byen og dens bygder.
Sagen kort
- Fra nu og til 17. september er der lukket for salg af alkohol i Tasiilaq og bygderne omkring Tasiilaq.
- Det gælder både i butikker og på barer og værtshuse.
- Bygderne er Kuummiut, Isertoq, Tiilerilaaq, Sermiligaaq og Kulusuk.
- I forvejen bliver der ikke solgt stærk alkohol og spiritus i Østgrønland.
- Alt salg og udskænkning af stærke drikke med alkoholvolumenprocent på 15 eller derover er forbudt i Tasiilaq, bygderne omkring Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.
Siden der blev udbetalt løn og overskydende skattepenge i starten af denne uge har der været to selvmord, fire trusler om selvmord, 15 husspektakler og en voldtægt i Tasiilaq.
LÆS OGSÅ Efter voldtægt, vold og massivt druk: Salg af alkohol stopper i Tasiilaq
Derfor har sundhedsvæsenet kontaktet kommunalbestyrelsen, og borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) for at anmode om, at få stoppet alkoholsalget. Grønlands Politi bakker op om anmodningen, som er blevet godkendt af Naalakkersuisut.
Sundhedsvæsenet i Tasiilaq har nemlig oplevet så mange tilfælde af alkoholrelaterede indlæggelser og henvendelser, at sygehuset ikke længere har kapacitet til at følge med, oplyser Kommuneqarfik Sermersooq.
- Meningen med at lukke for salg af alkohol er, at det skal give arbejdsro. Men det er også for at give byen ro og byens børn og unge ro, så vi kan komme til hægterne igen, siger Hjørdis Viberg.
Socialvagter og krisevagter på gaden
Hun gik selv rundt i går og i butikkerne med meddelelsen om, at der øjeblikkeligt ikke måtte langes flere bajere eller vinflasker over disken.
- Butikkerne tog egentlig god imod beskeden. Der var stor forståelse for det, siger hun.
- Altså vi ved godt allesammen, at det ikke løser noget på lang sigt at lukke for salg af alkohol. Det giver kun et pusterum. Og det pusterum er vi nødt til at have lige nu. Det er nogle hårde dage.
Hvad gør I ellers for at hjælpe i byen nu?
- Der er lavet et setup med ekstra socialvagter og krisevagter, som er synlige på gaden. Ungdoms- og kulturhuset holder længere åbent end normalt i weekenden for at gøre plads til de unge. Og så er der et kriseberedskab i gang, der bliver støttet af skolens psykolog, siger Hjørdis Viberg.
LÆS OGSÅ To selvmord, massivt druk, vold og voldtægt i Tasiilaq efter løn- og skatteudbetaling
- Ungdoms- og kulturhuset er nyt og egentlig ikke åbnet endnu. Men det har vi åbnet i dag. De er egentlig ikke helt klar til at åbne endnu, men det gør de alligevel i dag for unge, der kan komme der og tale med nogen og spise. Det vil være der i hele weekenden.
Der er også mulighed for overnatning til unge og børn, der ikke vil være hjemme, og krisecenteret har åbent. Alle medarbejdere på socialområdet er i gang: 10-12 medarbejdere er på gaden sammen med frivillige, siger Hjørdis Viberg.
- Vi gør alt, hvad vi kan i kommunen. Det betyder, at vi arbejder akut i nærmest alle afdelinger lige nu. Men det betyder også, at sager, vi ellers skulle arbejde med, er nødt til at vente. Og det er en udfordring.
Der mangler et sted
Den tilspidsede situation i Tasiilaq fik Kirsten Fencker (Naleraq), der er naalakkersuisoq for sundhed til tidligere på dagen at sige:
- Naalakkersuisut tager kommunens bekymringer alvorligt, og Naalakkersuisut er klar til at samarbejde med relevante instanser i forhold til at finde langsigtede løsninger.
Og løsninger, der ikke blot er akutte og skal slukke brande nu og her, håber Hjørdis Viberg også på.
Og det er ifølge hende også på tegnebrættet, for politi, kommuner, sygehus og kommune arbejder tæt sammen lige nu.
- I dag er det langt hen ad vejen rejseholdet, der yder social hjælp, når de kommer til Tasiilaq. Der skal være et sted, hvor folk kan komme og blive hjulpet, når man har tunge tanker og problemer i sit liv og ondt i sjælen, siger hun.