Omfattende mobning på sociale medier

Mange børn bliver mobbet i de grønlandske skoler, faktisk mobber vi også meget i forhold til mange andre lande. Men mobberiet stopper ikke på skolegården.
Foto © : Statens Institut for Folkesundhed/Naalakkersuisut
28. september 2015 13:51

Mobberne gør nemlig også omfattende brug af digitale flader, viser en netop offentliggjort rapport af forskningsnetværket HBSC's afdeling i Grønland.

En ny undersøgelse viser, at mange børn bliver mobbet på sociale medier, som Facebook og Instagram, ligesom mange børn også modtager krænkende SMS'er.

HBSC har tidligere gjort det klart, at mobning er et stort problem i de grønlandske folkeskoler, men det overrasker alligevel, at problemet med mobning på sociale medier er så stort.

Læs også 1001 børn søger hjælp

 

Overraskende ofte

Ifølge undersøgelsen har en tredjedel af grønlandske børn oplevet en eller flere former for digital mobning, mens en tiendedel oplever det flere gange i løbet af måneden.

- Vi er overraskede over, hvor ofte det forekommer. Vi ved fra tidligere HBSC-undersøgelser, at mobning forekommer hyppigt i Grønland set i forhold til mange andre lande, men vi havde ikke forventet, at også digital mobning er så omfattende.

- Men børn bruger jo selvfølgelig de midler, de har, hvis de ønsker at mobbe andre, siger leder af undersøgelsen, Birgitt Niclasen, der er læge, ph.d. og forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Det er særligt pigerne, der bliver hængt ud på de sociale medier, som til gengæld rammer børn i både byer og bygder.

Læs også Ledere vil bilægge Ilulissat-fjendskab

 

Langstrækkende konsekvenser

Lederen bag rapporten ønsker, at der sættes fokus på digital mobning. Det sætter nemlig dybe spor hos de børn, der mobbes.

- Børn, der mobbes på sociale medier, kan eksempelvis ikke altid se, hvem der er afsender. Det virker derfor som en ekstra trussel. Samtidig betyder de anonyme beskeder, at det er svært at stoppe mobningen, når man ikke ved, hvem det er, der er afsender.

- Så forældre og skoler skal være opmærksomme på problemet. Vi ved også, at mobning kan have langstrækkende konsekvenser for det barn, det går ud over, siger Birgit Niclasen.

Rapporten bygger på svar fra 1900 skolebørn.

Læs også MIO vil til bunds i børn og voksnes krænkende computeradfærd