MIO vil til bunds i børn og voksnes krænkende computeradfærd

Mobning på de sociale medier er udbredt, fortæller børnerettighedsorganisationen MIO, der står bag en undersøgelse af børns brug af internettet her i landet.
En ting er, hvad børn gør, når de er sammen, en anden er, hvad de gør foran computer og mobil. Foto © : Arkiv/KNR
Skrevet af Jaaku Lyberth
13. november 2014 04:54

Skoleeleverne i 6.- og 7. klasse får i disse dage spørgeskemaer, hvor de blandet andet skal svare på, om de bliver mobbet på de sociale medier, eller om de bliver krænket af voksne, når de er på nettet.  
 
Børnerettighedsorganisationen MIO har en SMS-rådgivning for børn, hvor de kan henvende sig hverdage fra kl. 16 til 18, og derfra ved man, at mobning blandt børn er stort problem i Grønland, siger Katrine Kratholm Rasmussen, der er fuldmægtig i MIO og står for undersøgelsen af børns brug af internettet.
 
Usynligt skal synliggøres
Spørgeskemaerne er sendt til skolerne, hvor eleverne sammen med deres lærere og forældre skal udfylde svarene. Der skal nemlig styr på, hvad der møder børnene, når de sidder foran computeren.
 
- Det, man gerne vil vide i undersøgelsen, er, om mobning foregår kun i klasserne, i skolegården eller i den virtuelle verden, hvor der måske foregår usynlig mobning.

Læs også MIO lancerer en gratis app om børns rettigheder

-  Det er svært for forældre og lærere  at få øje på det. Når børn bliver mobbet i skolen eller i skolegården er det synligt for lærerne, men formålet med undersøgelsen er at finde ud af, om det også sker foran computeren, når barnet er alene, siger Katrine Kratholm Rasmussen til KNR.   
 
De sociale medier åbner et hav af muligheder, hvor børn også kan kontaktes af voksne, der krænker dem, og det vil man have svar på i undersøgelsen.
 
- Derfor ønsker vi at finde ud af, om børn oplever krænkende billeder af voldelig eller pornografisk karakter, eller om børn bliver kontaktet af voksne, de ikke kender via internettet, siger Katrine Kratholm Rasmussen.

I MIO har man kendskab til, at Red Barnet i Danmark har lavet rapport om emnet, og her er det et stigende problem, fortæller hun.

Læs også MIO sætter børns rettigheder på skoleskemaet
 
Undersøgelsen skal munde ud i et bud på, hvordan man kan beskytte børns brug af internettet, fortæller Katrine Kratholm Ramussen.