Omdiskuteret boot-camp i Nuuk

Naalakkersuisoq for uddannelse Palle Christiansen (D) er hovedmanden bag en boot-camp i Nuuk, hvor 23 unge, der er faldet ud af systemet er samlet på den nedlagte skole Atuarfik Qorsussuaq. Her skal de i 12 uger være samlet, for at få dem tilbage på rette vej og i gang med en uddannelse.
Skrevet af Peter Troelsen
30. september 2012 12:00

En psykolog, en matematikprofessor, en europamester og en verdensmester i boksning er blandt underviserne på boot-campen. De unge skal i ordentlig fysisk form, og de skal have lært at spise ordentligt, så de bedre kan modtage undervisning.

-De unge mennesker bor på skolen i alle de 12 uger projektet varer. Vi har valgt at bruge meget kompetente lærekræfter, så de kan virke som rollemodeller for deltagerne. Når vi så engang har fået evalueret projektet, og lavet en formel der kan bruges rundt omkring på kysten, så kan vi tale om at bruge de gode kræfter, der er i lokalområderne. Vi betragter dette som et pilotprojekt, som vi kan lære af, og forhåbentligt kan vi også få de unge mennesker tilbage på rette spor, fortæller Palle Christiansen til KNR.

Deltagerne i boot-campen er nøje udvalgt på grund af interviews, så man på forhånd sikrer sig, at de er i stand til at gennemføre projektet, der er meget fysisk hårdt. Da flere af eleverne er under 18 år, har man skullet have forældrenes samtykke, men fra eleverne starter på boot-campen, har forældrene ikke nogen indflydelse mere.

-Pilotprojektet koster mellem 2 og 2,5 mio. kr., men en stor del af de investeringer, vi har lavet, er engangsinvesteringer i ting, der også fremover kan bruges i lignende projekter. Pengene har vi fundet på konti i uddannelsesdepartementet og i erhvervsdepartementet, hvor der var penge i overskud. Vi har fået godkendt brugen af pengene i finansudvalget, og så er vi gået i gang med boot-campen, fortæller Palle Christiansen.

Fra politisk hold er der stor forbavselse over, at der er startet en boot-camp, uden finansudvalget er blevet orienteret om, hvad de bevilligede midler skulle gå til, og både IA og Siumut råber nu vagt i gevær.

-Vi har ganske rigtigt godkendt, at midlerne på de omtalte konti bruges til en ekstra beskæftigelsesindsats blandt de ledige unge, men vi har ikke hørt et ord fra Palle Christiansen om nogen boot-camp. Jeg forstår heller ikke, hvorfor vi skal ofre penge på bokseverdensmestre og professorer fra Danmark. Det må vi kunne klare med lokale folk, siger Aqqaluaq B. Egede (IA)

Hans kollega i Finansudvalget Finn Karlsen er helt på linje med Aqqaluaq B. Egede, og erklærer sig ligefrem forbavset over Palle Christiansens måde at bruge pengene på.

-Jeg har ikke hørt et ord omkring projektet, og ansøgningen har ikke indeholdt nogen præcis beskrivelse af, hvordan pengene skulle bruges. I hvert fald er det ikke i orden at bruge så mange penge på at hente folk ind udefra, uanset hvad de er eller kan, fastslår Finn Karlsen overfor KNR.