Olieaktiviteter gav 550 millioner kroner

En talsmand for Greenpeace sagde forleden, at Grønland snyder sig selv ved kun at have indtægter på 60.000 kroner fra de igangværende olieefterskningsboringer. Men den påstand er direkte usand og uden sammenhæng med virkeligheden, siger Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.
05. juni 2011 14:23

Grønland fik faktisk et samlet samfundsprovenu ud af olieefterforskningsboringerne sidste år på knap 547 millioner kroner. Pengene kom via en samarbejdsaftale med olieselskabet Cairn Energy. En aftale, der har fokus på leverancer, arbejdskraft, uddannelse og videnskabelige undersøgelser.

Ifølge Ove Karl Berthelsen afholdt Cairn Energy udgifter i omegnen af 300 millioner kroner på vegne af det selvstyreejede selskab Nuna Oil, der ejer 12,5 pct. af olielicensen . Samtidig var der direkte skatteindtægter på 53 millioner kroner, der blev købt leverancer fra grønlandske virksomheder for omkring 150 millioner kroner. Samtidig afholdt Cairn Energy udgifter til kompetenceløft i Grønland på 28 millioner kroner og betalte 15,5 millioner kroner for en række videnskabelige undersøgelser.

- Vi vil ikke nøjes med lidt skatteindtægter, lidt betalt forskning og lidt til uddannelse. Vi arbejder for at optimere indtægterne år for år ved at forbedre samarbejdsaftalerne med efterforskningsselskaberne.. Så snydt bliver vi i hvert fald ikke, understreger Ove Karl Berthelsen, der iøvrigt opfordrer Greenpeace til at stoppe manipulationerne med informationer og data.

Alle de samfundsøkonomiske aspekter ved olieefterforskningen og ved en mulig olieproduktion fremgår af Inatsisartuts beretning, som ligger frit tilgængelig på internettet www.nanoq.gl