Olga P. utilfreds med slapt svar

Specialundervisningen bør tages meget mere alvorligt, end Naalakkersuisut umiddelbart synes at gøre. Kritikken kommer fra IA’s Olga P. Berthelsen, der har fået svar på en række spørgsmål om området.
29. august 2011 07:34

Sidste skoleår var der over dobbelt så mange, der modtog specialundervisning sammenlignet med tallene for 2002. Olga P. Berthelsens §37-spørgsmål drejer sig om, hvad man gør og vil gøre for at forbedre forholdene på specialundervisningsområdet.

Men hun er ikke tilfreds med det svar, som hun har fået af naalakkersuisoq for uddannelse, Palle Christiansen:

- Jeg er ikke helt tilfreds med de svar, jeg har fået. Nogle af dem er alt for overfladiske, så jeg har tænkt mig at spørge mere ind til dem, siger Olga P. Berthelsen.

Et eksempel er hendes spørgsmål om, hvorvidt Naalakkersuisut vil arbejde for, at det bliver obligatorisk, at alle specialundervisningslærere skal have uddannelse eller kursus i specialpædagogik.

Kun 5,3 procent af specialundervisningen i 2009/2010 blev forestået af lærere med de fornødne kvalifikationer, fremgår det af tal fra Inerisaavik.

Svaret fra Palle Christiansen lyder blandt andet, at det allerede ifølge bekendtgørelsen er obligatorisk, og at: "Det ville være et ønskescenarie at kunne honorere disse krav på alle skolesteder, men virkeligheden er desværre en anden".

- Der synes jeg, at det ville være passende, hvis han kom frem med, hvordan han vil løse det problem. For når vi tænker på, at der er rigtig mange børn fra folkeskolen, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, så er der jo behov for at man gør noget ved problemet, siger Olga P. Berthelsen.

Generelt er hendes indtryk, at man i Naalakkersuisut ikke tager området alvorligt nok:

- Jeg synes, at man bør tage specialundervisningen og den vidtgående specialundervisning  meget mere alvorligt og lave noget systematik inden for området, og det synes jeg ikke er tydeligt i disse svar.

Palle Christiansen udtalte i juli måned, at Selvstyret snart ville gå i gang med at evaluere specialundervisningen, ikke mindst for at finde ud af, hvad man får for de knap 60 millioner kroner, som Selvstyret årligt giver til området. En pose penge, som han fastslog, ikke bliver større, fordi en del af forklaringen på det høje antal specialundervisningselever, ifølge ham, gemmer sig bag lemfældig visitering fra kommunernes side.