Ofre efter KNI-erstatning: Det giver os styrke

Erstatningen kan ikke gøre op med de følger efter krænkelserne, som kvinderne lever med i dag. Men KNI's anerkendelse giver styrke, fortæller tre af de berørte kvinder.
Vi er glade for erstatningen fra KNI, siger Jonna Lynge (tv.), Paarnaq Larsen Mølgaard (mt.) og Victoria Olsen (th.).
23. juli 2022 11:10

Det er tre overraskede kvinder, der hver har modtaget 30.000 kr. i erstatning fra KNI for de bluefærdighedskrænkelser, de oplevede på deres arbejdsplads fra den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen.

- Det har været meget barskt at være udsat for krænkelser, og det har været dyrt at være igennem som menneske... Ja, det er et tilfredsstillende beløb. Ajunngilaq.

Sådan svarer Victoria Olsen, der var en af de krænkede kvinder, på spørgsmålet om, hvorvidt hun er tilfreds med erstatningen fra KNI.

Sagen kort

- I marts 2021 kom det frem, at den tidligere direktør for KNI Peter Grønvold Samuelsen var politianmeldt for at have krænket seks kvinder på arbejdspladsen.

- Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

- Han blev i april i år dømt til at afsone tre måneder i anstalten.

- Derudover blev han dømt til at betale 5000 kr. hver til de seks kvinder.

- KNI har nu selv valgt at betale 30.000 kr. hver til de berørte i erstatning.

- Peter Grønvold Samuelsen var administrerende direktør for KNI i syv år.

Hun tilføjer, at et pengebeløb ikke kan gøre op for de krænkelser, kvinderne var udsat for.

Det bakker en anden af de krænkede, Jonna Lynge, op om:

- Alle de personlige bearbejdelser koster også mange penge. Derfor vil jeg vurderer, at pengene passer ret godt, selvom at vi ikke tænkte over erstatning i starten, siger hun.

61-årige Peter Grønvold Samuelsen blev i april tidligere i år dømt for at have krænket seks kvinder, der var ansat under ham på KNI. Dommen lød på tre måneder i anstalten.

Og selvom KNI tidligere har afvist at give erstatning til kvinderne, har virksomheden nu skiftet mening. 

Paarnaq Larsen Mølgaard, der også er en af de krænkede kvinder, håber dog, at virksomheden ikke blot køber sig ud af dårlig samvittighed.

- Det er overraskende, at vi har fået den erstatning, og det giver os styrke. Vi håber, at andre store virksomheder lærer af det og giver mulighed for at bane vej for kvinder, som har samme oplevelser som os, siger Paarnaq Larsen Mølgaard.

Ifølge KNI er erstatningen en erkendelse af virksomhedens ansvar.

- Det handler også om KNI´s renommé. Sådan en sag skaber en dårlig stemning omkring virksomheden og specielt for dem, det er gået udover, siger den tidligere bestyrelsesformand i KNI Svend Hardenberg til Sermitsiaq.AG.

Arbejdsglæden er kommet igen

Og ifølge de berørte kvinder, der alle tre fortsat arbejder i virksomheden, er der sket ændringer i KNI efter krænkelsessagen.

KNI har blandt andet fået en politik imod sexchikane, hvilket der ikke var før, ligesom det er muligt at henvende sig til en tillidsrepræsentant, hvis man er udsat for krænkelser, fortæller de tre kvinder.

For Paarnaq Larsen Mølgaard det betydet, at hun ikke længere går på arbejde med frygt i kroppen.

- Nu møder jeg på arbejde med en tryg følelse. Jeg er ikke længere bange, nu hvor det er muligt at få hjælp, hvis nogen igen skulle overskride mine grænser, siger Paarnaq Larsen Mølgaard, der har arbejdet i KNI siden 2016. 

Også Victoria Olsen er igen blevet glad for at gå på arbejde. Men de konsekvenser, krænkelserne har haft for hende, er fortsat en del af hendes liv.

- Jeg kan stadig mærke, at krænkelserne påvirker mig. Men jeg har accepteret det, jeg har været igennem. Det har også givet mig en styrke, siger hun.

LÆS OGSÅ Offer for blufærdighedskrænkelser er taknemlig for, at hun nu kan komme videre med sit liv

Vil styrke andre

Selvom de berørte har betalt en stor pris ved at være udsat for krænkelser, håber de, at sagen kan skabe en positiv forandring i samfundet.

Rigtig mange kvinder er nemlig fortsat udsat for sexkrænkelser, siger Jonna Lynge.

- Den eneste vej til at stoppe krænkelserne er at handle, siger hun.

De tre kvinder håber, at de har banet en vej for andre kvinder i Grønland, der er udsat for krænkelser. For det har ikke været nemt for dem at stå frem.

- Jeg håber, at det kan styrke andre. Og så håber jeg, at man aldrig nogensinde skal acceptere lignende forhold på arbejdspladser igen, og man hurtigst muligt retter op på det, hvis der er andre krænkelser i fremtiden, siger Paarnaq Larsen Mølgaard.

LÆS OGSÅ KNI giver erstatning til Peter Grønvold Samuelsens ofre

Peter Grønvold Samuelsen afviste i første omgang alle klagerne, men har efterfølgende accepteret dommen.

Alle seks kvinder fortalte i retten, at de under deres ansættelse blev udsat for uønskede berøringer fra deres daværende chef.

Det var blandt andet berøringer af nakke, skuldre, hofter, ryg, armhuler og bagdel. 

Flere af kvinderne fortalte også om at blive krammet og kysset på kinden eller i nakken, og at han kunne finde på at tage fat i en BH-strop og ofte drejede samtaler over på sex.