Nyuddannet grønlandsk læge: Betragt os som en investering

Den nyuddannede grønlandske læge Rie Rasmussen vil meget gerne tilbage til Grønland, men på grund af problemerne med pasning af børn, er hun og hendes familie forhindret i at vende tilbage. Ærgerligt, siger hun:
Skrevet af Mads Lynge
08. februar 2013 14:45

- Vi er selvfølgelig rigtig kede af det. Jeg har været heldig, at den mand jeg har fundet, har tilknytning til Grønland. Han var med på ideen, at vi skulle tage til Grønland og det har jo været det, vi har planlagt stort set hele studiet, så det er ærgerligt. Man føler man bliver dårligere stillet end sine fæller, der er bosiddende i Grønland, siger Rie Rasmussen, der lige som sin mand netop er blevet færdiguddannet som læge.

Sammen har de to børn, en på to år og en på tre år. Og netop børnenes alder sætter en grænse på hvornår de eventuelt kan vende tilbage til Grønland:

- Det ville have været ideelt for os, at komme til Grønland nu, hvor børnene stadigvæk går i børnehave, for det bliver selvfølgelig sværere at flytte, når de først er startet i skole og man skal tage dem ud og flytte dem rundt. Men jeg håber, vi vender tilbage. Og jeg har stadigvæk et ønske om at vi skal vende tilbage, men der kommer nok til at gå rigtig mange år, før vi kan flytte hjem for en længere periode, siger hun.

Og hvis det skulle blive aktuelt, ville en sort dagplejer være den eneste mulighed. Og det er ikke løsningen, siger hun:

- Vi kender flere, der er taget derop. Vi har undersøgt løbende, hvad mulighederne var for at få vores børn i institution. Og det har bare været tydeligt, at det ikke kunne lade sig gøre, men vi ville være nødt til at få en sort dagplejer og selvom jeg ved, at der er rigtig mange, der gør det godt, så har vi også set mange skræmmehistorier. Vi vil selvfølgelig gerne have en mulighed for at vide, at vi har en institutionsplads, når vi kom derop og det så ikke ud til at det ville være muligt, siger Rie Rasmussen.

- Man kan ikke lade være med at føle, at man bliver dårligere stillet end sine landsmænd, fordi man vælger at tage en uddannelse i Danmark. De unge grønlændere, der tager en længerevarende uddannelse i Danmark, bør betragtes som en investering, og man bør derfor tage hånd om dem, så de har motivationen til at vende tilbage til Grønland, siger Rie Rasmussen, og tilføjer:

- Jeg synes, man udelukker meget arbejdskraft fra Grønland, ved at det skal være så besværligt at komme hjem. For der er mange, der stifter familie i Danmark, når de er under uddannelse og så skal man også lige overtale den mulige ægtefælle, til at have lyst til at komme med til Grønland og det er jo ikke alle, der er lige så heldige, som jeg har været, siger den nyuddannede grønlandske læge Rie Rasmussen, der stammer fra Tasiilaq.