Nyt råd skal hjælpe sygeplejersker med etikken

Hvornår har man tavshedspligt og hvornår man har pligt til at bryde sin tavshed, hvornår er det aktiv dødshjælp og ikke passiv dødshjælp? Det er den slags spørgsmål et nyt etisk råd for sygeplejersker her i landet skal svare på.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
04. maj 2017 13:20

Det skal væres slut med, at sygeplejersker går bekymrede hjem fra arbejde på grund af uløste etiske dilemmaer. Det skal et nyt sygepleje etisk råd hjælpe med.

- Det er ikke et råd, som befolkningen kan stille spørgsmål til. Men, det er i forhold til at vi italesætter vores fag og får noget sparring og rådgivning fra sygeplejeetisk rådet, der bliver etableret, siger ledende regionssygeplejerske Inuuti Fleischer.

LÆS OGSÅ Sygeplejerske vil have særligt etisk råd

Inuuti Fleischer har i de sidste fire år arbejdet for etableringen af et etisk råd for sygeplejersker. Både som formand for Grønlands Sygeplejerskeorganisation, Peqqissaasut Kattuffiat, og som ledende regionssygeplejerske.

Grønlands sundhedsvæsen i udvikling

I Danmark blev rådet for sygeplejeetik allerede etableret i 1990 og i Norge helt tilbage i 1981.

En vigtig årsag til at lave rådet er, at sundhedspersonalet møder mange vanskelige dilemmaer gennem deres arbejde. De skal træffe hårde valg og står ofte ret alene med store spørgsmål. Det skal det nye etiske råd hjælpe dem med. 

LÆS OGSÅ Ny formand for sygeplejerskerne

- Vi er i en rivende udvikling og vi har travlt. Så opstår der jo nogle etiske dilemmaer, som man er nødt til at få vendt, så man ikke går hjem og har ondt i maven fordi man nu ikke har fået sagt hvad man gerne vil sige eller få gjort dét man gerne vil gøre, siger Inuuti Fleischer.

Arbejdsgruppen, der står for nedsættelsen af rådet, har syv medlemmer, og består blandt andet af sygeplejersker, undervisere i sygepleje og en enkelt studerende.

Repræsentation skal spænde bredt

Gruppen skal udpege omkring seks forskellige fagprofessionnelle sygeplejersker, som kan rådgive andre sygeplejersker.

- Dét, vi som arbejdsgruppe vil henstille til er, at repræsentationen af medlemmer i rådet, skal spænde bredt.

Rådet, som skal være politisk uafhængig, skal høre under Grønlands Sygeplejerskeorganisation.

LÆS OGSÅ PK: Naalakkersuisut politik for ambitiøs

- Rådet har ikke beslutningskompetence. Som navnet siger, så er det et rådgivende organ. Og der er ikke nogle politisk tilhørsforhold, siger ledende regionssygeplejerske Inuuti Fleischer.

Arbejdsgruppens forslag til etiske retningslinjer vil blive behandlet på generalforsamlingen i Grønlands Sygeplejerskeorganisation til november, som skal godkende og nedsætte rådet.