Nyt navigationsudstyr skal sikre færre aflyste fly i Maniitsoq

Siden november har fly haft svært ved at lande i Maniitsoq Lufthavn, når sigtbarheden har været dårlig. Det skyldes problemer med et særligt radionavigationsudstyr. Men nu er udstyret blevet udskiftet.
Lufthavnen i Maniitsoq har været plaget af aflysninger, når det har været dårligt vejr. Men nu er der blevet installeret nyt navigationsudstyr, som skulle løse problemet. Foto © : Paalu Møller / KNR
Skrevet af Paalu Møller, Thor Bill
18. juli 2024 11:20

Lufttrafikken til og fra Maniitsoq har det seneste halve år været ganske udfordret.

Et særligt navigationsudstyr kaldet Distance Measuring Equipment (DME) har nemlig været i stykker siden november.

Og det har gjort det svært for flyene at lande, når vejret og sigtbarheden har været dårlig.

For udstyret hjælper nemlig piloterne med at beregne flyets position og afstand til landingsbanen, så de kan lande selv i dårligt vejr.

Det fortæller AFIS-operatør i Maniitsoq Lufthavn, Hans Hendrik Isaksen.

- Flyet har kontakt med det, og når signalet sendes tilbage, kan flyets udstyr beregne, hvor langt der er til lufthavnen. Ved hjælp af udstyret kan flyet følges på et kort, som bliver brugt, når flyet lægger an til landing, siger han.

Uden navigationsudstyret har flyene kun kunne lande i Maniitsoq, når der har været så god sigtbarhed, at piloterne selv har kunne se landingsbanen hele vejen. Foto © : Paalu Møller / KNR

Derfor har det også været nødvendigt at aflyse flere flyvninger det seneste halve år, når der har været dårligt vejr.

Slidt udstyr

Det var faktisk allerede planlagt, at navigationsudstyret skulle udskiftes, for det var ved at være godt slidt, fortæller AFIS-operatøren. 

- Vi mener, at det skyldes slitage. Planen var, at udstyret alligevel skulle skiftes i 2024, så det gik i stykker lidt før.

Udskiftningen af navigationsudstyret er en større proces og har derfor taget flere måneder. Udover at skulle fremskaffe det rigtige udstyr, skal det også installeres, testes og godkendes.

Det har været opgave for lufthavnens teknikere at montere det nye udstyr, og derefter skulle det testes udefra, fortæller Hans Hendrik Isaksen.

- Monteringen skete i maj måned, og i løbet af juni kom et fly fra Island, der skulle teste udstyret.

Og nu skulle det altså virke upåklageligt igen. Dermed kan flyene komme til og fra Maniitsoq i både godt og dårligt vejr.