Nyt hår, nyt tøj, nyt syn på livet

Fotoudstillingen ”Homeless Makeover” forvandler udseendet på elleve socialt udsatte. Selvom forskellen ses tydeligt på det ydre, er det på det indre, at effekten er størst.
Værkerne af Dida Heilmann kan lige nu opleves i kulturhuset i Nuuk. Hendereraq Lynge er en af de hjemløse, som har gennnemgået en makeover. Han er i dag hjemløs og venter på at få en permanent bolig af kommunen. Foto © : Orginal: Dida Heilmann, redigeret: Johasinnguaq Olsen
13. oktober 2023 14:53

- Da jeg så mit billede, blev jeg stolt og tilfreds.

Sådan siger Hendereraq Lynge, om den følelse han fik inden i, da han så billedet sig selv, efter at han havde gennemgået en større makeover.

Billedet er taget til udstillingen ”Homeless Makeover”, som lige nu kan opleves i Katuaq i Nuuk.

Udstillingen er lavet af Dida Heilmann, der har taget et billede af elleve udsatte borgere før og efter, at de har gennemgået en større forvandling af deres udseende. Her er deres hår og skæg blevet klippet, og deres sædvanlige varme og praktiske tøj er skiftet ud.

Hendereraq Lynge er førtidspensionist og hjemløs. Mens han venter på, at kommunen skal afgøre, om de kan tilbyde ham en handicapvenlig bolig, giver han en hånd med i køkkenet på Kofoed Skole i Nuuk.

Da han for to år siden sagde ja til fotoprojektet, var han ikke i tvivl om, at han gerne ville være med. Og siden har han ikke fortrudt.

- Det er ikke hver dag, at jeg ser så godt ud. Det sker måske en gang om året. Så det var rigtig sjovt, siger han.

Hendereraq Lynge er glad for at lave mad. Derfor står han ofte i køkkenet på Kofoed Skole og laver frokost. Foto © : Sikkersoq Rosing Karlsen

En stemme til de udsatte

Det er ikke første gang, at Dida Heilmann sætter fokus på, hvordan en ydre forvandling kan ændre hjemløses selvopfattelse.

Som en del af sin kandidatuddannelse i almen pædagogik forskede hun netop i det emne. Her oplevede hun, hvor stor effekt det har, når man som udsat borger bliver set, hørt og anerkendt.

Det er eksperimentet med makeoveren et håndgribeligt eksempel på. Derfor er billederne nu blevet til en fotoudstilling.

- Jeg vil gerne give de hjemløse og socialt udsatte en stemme i samfundet via billederne. De har så meget at sige og fortjener at blive lyttet til, siger Dida Heilmann.

Hun håber, at billederne kan være med til at rejse en debat i samfundet og udbrede kendskabet til, hvordan socialt udsatte lever i Grønland. Måske det endda kan føre til, at politikerne tager bedre hånd om de udsatte.

Venter stadig på et sted at bo

Selvom projektet i høj grad sætter fokus på det ydre, så skal man ikke tro, at makeoveren udelukkende har overfladisk betydning. Ifølge Dida Heilmann fortæller de medvirkende nemlig, at omsorgen og plejen, de har fået under deres makeover, har styrket deres indre selvværd og selvrespekt.

- En sagde: "Wow, kan jeg se sådan ud!". Og vedkommende fik lyst til at gøre noget ved sit liv og tage en uddannelse. Før følte vedkommende mindreværd, men har nu fået lyst til at ændre sit liv, siger Dida Heilmann.

Det er dog ikke en mirakelkur at give de hjemløse en makeover. Heller ikke for Hendereraq Lynge. Han venter nemlig stadig på at få en bolig, og det kan til tider godt virke håbløst.

- Jeg har hold i ryggen og er førtidspensionist, så jeg har ansøgt om en handicapbolig. Måske vil det ikke blive til noget, måske får jeg en bolig i morgen, måske efter jeg er død, siger han.

Fotoudstillingen ”Homeless Makeover" kan opleves i Katuaq frem til 11. november.