Nye anbefalinger: Undgå at rejse ind og ud af Grønland 

Inderigstrafikken skal også begrænses så meget som muligt på grund af frygt for coronasmitte.
Endnu er ingen smittede med coronavirus i Grønland. Cirka 25 er i hjemmekarantæne, og tre er mistænkt for at være smittet med coronavirus.  Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
12. marts 2020 17:10

Kun hvis det er strengt nødvendigt, skal man rejse ind og ud af Grønland. 

Hvis man overvejer en rejse ind i landet som gæst, skal man blive væk. 

Arrangementer med mere end 100 deltagere frarådes kraftigt, og busserne skal ikke tage flere passagerer med, end der er siddepladser til.

Sådan lyder de nye anbefalinger fra Epidemikommissionen, som Kim Kielsen (S) og politimester Bjørn Tegner Bay, de er formand for Epidemikommissionen.

- Nogle rejser er strengt nødvendige - for eksempel til hospitaler i Nuuk - men besøgsrejser til familier og venner skal vi helst undgå, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Oppositionen: Luk landet for at forebygge coronasmitte

Transport til og fra Grønland frarådes kraftigt. 

Og det gælder også internt i landet, supplerer Bjørn Tegner Bay:

- Vi skal have så lidt indenrigstrafik som muligt. Det gælder både fly og skib. 

Anbefalingerne for at undgå smitte med virus er:

  • God håndhygiejne med håndvask og evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har tegn på forkølelse/luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.
  • Lad være med at kysse og kramme og at give hånd.

- Jo mindre byerne er ude i landet, jo mindre er sygehusene, og jo mere sårbar er situationen. Derfor skal vi begrænse trafikken rundt i landet så meget som muligt, siger Bjørn Tegner Bay.

Og derfor siger vi: Gæster, bliv hjemme, hvis I overvejer en tur til Grønland i øjeblikket. Og ja: Vi har talt med Air Greenland om en neddrosling af antallet af passagerer. 

Ingen er smittede i Grønland

Endnu er ingen smittede med coronavirus i Grønland. 

Cirka 25 er i hjemmekarantæne, og tre er mistænkt for at være smittet med coronavirus. 

Den ene person var passager på det atlantfly fra Danmark, der tirsdag landede i Kangerlussuaq. Samme dag tog vedkommende videre med fly mod Nuuk. 

LÆS OGSÅ Kommuner dropper tjenesterejser i kampen mod coronavirus

De andre personer har deltaget i en konference i Toronto i Canada. Det har vist sig, at en person, der var til stede, var smittet med coronavirus.

De nye og stramme retningslinier gælder også for alle os, som ikke er ude at rejse - eller er på vej til det. Arrangementer med mere end 100 personer frarådes kraftigt, siger Kim Kielsen og Bjørn Tegner Bay. 

Nabo med i bilen

Og hvis man skal med bussen på arbejde, skal man også tænke sig godt om. For kun det antal passagerer, som kan sidde i bussen, skal med for at undgå, at bussen bliver overfyldt. 

Hvad er symptomerne?

Smittede med coronavirus har haft:

  • Tør hoste
  • Feber
  • Vejrtrækningsproblemer
     

Læs mere på Landslægeembedets hjemmeside

- Er det virkelig nødvendigt, at alle på arbejdet møder fra klokken 8 til 16? Måske kan nogen møde klokken 11 eller tidligt om morgenen? Man kan jo også banke på hos naboen, hvis man ved, at han tager bussen hver dag - og at man i øvrigt har en ledig plads i bilen, siger Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ Epidemikommissionen: Vi er ikke i samme situation som Danmark

Også vores fritidsfornøjelser bliver indskrænket. For idrætshaller, svømmehaller og caféer skal kun lukke halvdelen af den mængde mennesker ind, som der egentlig er plads til. 

- Men lige nu er der ingen grund til at forbyde folk at gå i idrætshallen eller på café. Grønland er ikke der, hvor Danmark er endnu, siger Bjørn Tegner Bay.