Kommuner dropper tjenesterejser i kampen mod coronavirus

Offentligt ansatte må tage særlige forholdsregler for at mindske risikoen for coronasmitte. Flere kommuner indfører regler.
- Sådan som statistikken viser, kommer det nok herop på et tidspunkt. Det er i hvert fald sandsynligt, siger vicekommunaldirektør i Kommuneqarfik Sermersooq, Marie Fleischer. Foto © : KNR / Foto: Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Ane-Marie Petersen
12. marts 2020 12:04

Drop tjenesterejser og undgå store arrangementer i arbejdstiden.

Flere af landets kommuner har indført forholdsregler for sine medarbejdere for at forebygge smitte af coronavirus.

Tre af landets kommuner lukker helt ned for tjenesterejser og klasserejser fra landet. Det gælder Kommune Kujalleq, Kommune Qeqertalik og Kommuneqarfik Sermersooq.

Tjenesterejser internt i Grønland og Danmark bliver også skåret ned og tillades kun i særlige tilfælde.

LÆS OGSÅ Epidemikommissionen: Tre personer kan være smittet med coronavirus

- Sådan som statistikken viser, kommer det nok herop på et tidspunkt. Det er i hvert fald sandsynligt, siger vicekommunaldirektør i Kommuneqarfik Sermersooq, Marie Fleischer.

- Så vi har siden februar arbejdet med beredskabsplaner for vores institutioner og alle vores afdelinger i kommunen, siger hun.

Skal sikre den daglige drift

I Kommune Kujalleqs nye corona-regler er der også instrukser om, hvilke arrangementer de ansatte ikke må deltage i, mens de er på arbejde.

Det gælder blandt andet konferencer og kurser med internationale deltagere, oplyser kommunaldirektør Kim Dahl.

- Vores medarbejdere skal heller ikke deltage i arrangementer med over 500 deltagere, siger han.

Kommunen har også droppet tjenesterejser til udlandet. Restriktionen skal foreløbigt gælde en måned frem, og så bliver det vurderet igen. Det sker blandt andet for at sikre, at kommunen kan tage sig af sine arbejdsopgaver, tilføjer han.

LÆS OGSÅ Epidemikommissionen: Vi er ikke i samme situation som Danmark

- Driften af vores ældre og daginstitutioner, skoler og fritidsinstitutioner og ikke mindst brand og redningsbereskabet. Vi er meget interesseret i mindst mulig smittespredning.

- Derfor har det været nødvendigt, at indføre de instrukser, siger Kim Dahl.

Krisestab i Qeqertalik

I Kommune Qeqertalik må ansatte ikke i arbejdstiden deltage i aktiviteter med flere end 100 deltagere. Men kommunen er stadig i gang med at forberede sig, hvis virusset kommer, fortæller IA-borgmester Ane Hansen.

- Vi er ved at finde ud af, hvordan vi skal tackle det, hvis nogen er nødt til at blive isolerede. Vi skal se på, hvordan vi skal gøre vores arbejde, hvor vi skal hjælpe til, og hvem af vores medarbejdere vi kan regne med kan løfte opgaven.

- Det er vi i gang med, siger borgmesteren.

Kommune Qeqertalik har nedsat en krisestab bestående af byens borgmester, direktør, bychefer og beredskabschef. Det er dem, der har udformet de nye retningslinjer.