Ny undersøgelse: Flere ældre er ensomme i bygder end i byer
For allerførste gang nogensinde er der lavet en ny undersøgelse om de ældres vilkår her i landet.
- Hele projektet handler om at skabe bedre vilkår for ældre gennem samarbejde og mere viden, fortæller forsker Christina Viskum Lytken Larsen, der er med i undersøgelsen med fem andre forskere fra Københavns Universitet, Ilisimatusarfik og Syddansk Universitet.
Undersøgelsen har blandt andet fokus på, hvordan ældre klarer sig i hverdagen og deres sygdomsbillede og trivsel.
- Det er især er vigtigt at skabe bedre vilkår for de ældre, så det er meget vigtigt med tværfagligt samarbejde i kommunerne, siger Christina Viskum Lytken Larsen.
Et af de punkter, som skiller sig ud i rapporten, er ensomhed. Rapporten viser, at der er flere ældre, som er ensomme i bygder (28 procent) end i byer (13 procent).
Ensomhed almindeligt hos psykisk sårbare
74-årige Cecilie Løvstrøm fra Qaqortoq bor alene i en ældrebolig, og hun kan godt genkende, at flere af de ældre er ensomme:
- Det er rigtigt. De ældre, der bor på alderdomshjemmet, får ikke så tit besøg. Jeg kan godt mærke det, når jeg besøger dem. Nogle får ikke besøg af deres nærmeste, fortæller Cecilie Løvstrøm.
- Jeg har seks søskende her. Men vi ser hinanden meget sjældent.
Undersøgelsen viser, at ensomhed er mest almindeligt blandt psykisk sårbare og personer med fysiske begrænsninger i deres daglig aktiviteter.
- Jo ældre man bliver, jo sværere har man ved og klare sig selv i hverdagen. Og det hænger rigtig meget sammen med ensomhed, siger Christina Viskum Lytken Larsen. Men der er også mange ældre mennesker, som involverer sig i ældreforeninger, idrætsforeninger og lignende sociale fællesskaber i deres hjembyer - og Cecilie Løvstrøm er én af dem:
- Jeg tager til bingo. Det er mest den aktivitet, jeg mest dyrker, og det er også der, jeg har det sjovt, fortæller hun.
Forsker Christina Viskum Lytken Larsen håber, at både politikere og praktikere på ældreområdet og mere generelt i befolkningen vil kunne bruge rapportens resultater:
- Der er masser af ressourcer hos de ældre. Der er rigtig mange, der gerne vil være med til at udvikle deres vilkår, og så er der mange ildsjæle, der arbejder på ældreområdet, siger hun.