Ny styringsgruppe skal sikre, at flere børn i Grønland bliver vaccineret

For få børn i Grønland bliver vaccinerede mod alvorlige sygdomme såsom polio og mæslinger. Det skal en nyoprettet styringsgruppe være med til at rette op på.
Det er både farligt for børnene og for hele samfundet, når forældre glemmer at få deres børn vaccinerede. Foto © : Affinity Health/Flickr Creative Commons
24. november 2022 17:14

Efter KNR i september bragte en historie om, at op mod en tredjedel af alle Grønlandske børn ikke modtog de vacciner, som de burde, lovede Naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, handling.

Naalakkersuisoq: Også vores ansvar, at forældrene glemmer børnevacciner

Den handling er nu mundet ud i oprettelsen af en styringsgruppe bestående af personer fra ledelsen i sundhedsvæsenet, Landslægeembedet og Departementet for Sundhed. 

Gruppen skal mødes første gang i slutningen af november, hvor de skal diskutere, hvordan man bedst løser problemet. 

Det oplyser Departementet for Sundhed til KNR.

Bedre i bygderne end i de store byer

Det lave antal af vaccinerede børn skyldes ikke, at der blandt forældrene hersker en skepsis mod vaccinerne, som man ellers kunne tro. Det skyldes i størstedelen af tilfældene ren forglemmelse fra forældrenes side, forklarer ledende Regionslæge i Region Sermersooq, Jesper Olsen.

Derfor ser man også, at der er flere børn, der bliver vaccineret ude i bygderne end i de store byer. Højst sandsynligt fordi man i bygderne er bedre til at opsøge patienterne, og på den måde påminde forældrene om, at de skal huske at få vaccinerede deres børn.

 

Foto © : Grønlands Sundhedsvæsen

Tabel: Grønlands Sundhedsvæsen.

Landslæge Henrik L. Hansen bakker den forklaring op. 

Verden giver Grønland baghjul

Børn der har fået tre vaccinestik mod polio:
  • Grønland 78 procent
  • Danmark 96 procent
  • Verden 80 procent 

Børn der har fået to vaccinestik mod mæslinger:
  • Grønland 66 procent
  • Danmark 91 procent
  • Verden 71 procent 

- Traditionelt har sundhedsvæsenet indkaldt til vaccination, og det gør man også stadig flere steder i landet. Men i Nuuk sker der ingen indkaldelse. Forældrene skal nu selv tage ansvar for at sikre, at børnene bliver vaccineret, sagde han til KNR i september.

Han forklarede også, at for mange uvaccinerede børn kan lede til en reel epidemi, hvor en sygdom som for eksempel mæslinger kan sprede sig, hvis først den kommer ind i landet.  

Derfor mener både landslægen og regionslægen, at det er et problem, der skal tages hånd om.

Og det er netop det, som den nye styringsgruppen skal forsøge at gøre, når de mødes sidst på måneden.

Det har ikke været muligt for KNR at få oplyst, præcis hvilke personer der deltager i mødet.