Ny sikkerhedspolitisk aftale på vej

Selv om Grønland har hjemtaget ansvaret for råstofområdet, så er det langt fra alle beslutninger, der er helt op til Naalakkersuisut. Det understregede udenrigsministeren under dagens samråd i Udenrigudvalget.
Skrevet af mlk, Peter Troelsen
07. februar 2013 12:45

-Der er fuldstændig enighed om, at når det vedrører uran, så er det et rigsanliggende, som vi håndterer i fællesskab. Det er et område, som vi skal diskutere ansvarligt, fordi det ville være et stort skridt at ændre dansk politik på det her område, sagde udenrigsminister Villy Søvndal i dag efter samrådet.

Han henviste til en samarbejdsaftale, som Grønland og Danmark er ved at forhandle på plads. Aftalen, der har til hensigt at styrke det udenrigspolitiske samarbejde, slår også fast, at Danmark skal inddrages i alle de beslutninger om råstoffer, som kan have betydning for Rigets sikkerhed. Og det handler ikke blot om uran, men også om de sjældne jordarter.

-Grønland og Danmark har den principielle enighed, at når det drejer sig om sjældne jordarter, så er det ting, der kan vedrøre rigfællesskabet, og det er en meget vigtig erkendelse, fordi det betyder at vi i princippet er enige i det, understregede ministeren.

Som del af den kommende aftale skal der oprettes et grønlandsk-dansk kontaktforum for udenrigs- og sikkerhedspolitik. Aftalen er allerede blevet behandlet i Udenrigsdirektoratet og Udenrigsministeriet i to omgange, og planen var, at den skulle have været underskrevet ved et møde i marts. Men på grund af valget, vil dette bliver udskudt til efter den nye regeringsdannelse i Grønland, oplyser udenrigsministeren. Han har over for KNR afvist at uddybe indholdet i samarbejdsaftalen yderligere.