Ny rapport: Børn havde op til 20 adresser bag sig

En interviewundersøgelse fra den nye børneorganisation MIO viser, at vi ikke lever op til anbragte børns basale rettigheder.
26. marts 2013 10:08

”Et menneske er et menneske - uanset hvor lille det er.” Det er navnet på den første undersøgelse af to, som kommer fra den nye børnerettighedsorganisation MIO.

Rapporten konkluderer, at indsatsen med anbringelse af børn lige nu hverken lever op til Inatsisartuts forordninger eller FN’s børnekonvention, og børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen håber, at rapporten vil få børnerettigheder på dagsordenen i kommunalvalget.

”Vi kan desværre konstatere, at vi ikke er gode til at inddrage anbragte børn i beslutningen om anbringelsen - hvor og hvordan den skal ske - og når det gælder den lovpligtige handleplan halter det gevaldigt. 30 børn ud af 33, der deltog i undersøgelsen, kendte ikke noget til deres handleplan, mange vidste ikke hvad en handleplan er”, børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen.

33 børn mellem 7 og 16 år, der er anbragt i døgninstitution eller plejefamilie, er blevet interviewet. Børnene er fra syv forskellige bosteder i Grønland.

Rapporten nævner mange eksempler på, at den hjælp der er til anbragte børn ikke har levet op til Inatsisartuts forordning om børns basale rettigheder og også FN’s Børnekonventions artikel 12, om inddragelse af børn.

Enkelte af de interviewede børn har været anbragt  helt op til 20 forskellige steder.

Med rapporten i hånden opfordrer MIO til, at de næste kommunalbestyrelser gør en indsats for at styrke ressourcerne på børneområdet.

Rapporten fortæller også, at mange af de børn, som organisationen har interviewet, oplever at de har det godt, der hvor de er nu er anbragt, og hovedparten har det altså bedre, end før de blev anbragt.