Ny lufthavnsterminal endelig åben. Men nye standarder kræver længere rejsetid

Fremover skal du være i lufthavnen to timer før, du skal flyve, og ikke kun en, som du har været vant til. Årsagen er standarderne for sikkerhed, der nu ligner sikkerhedsprocedurerne i andre internationale lufthavne rundt om i verden.
De første passagerer indtog i går den nye lufthavnsterminal i Nuuk. De ankom to timer før afgang, hvilket er nyt. Foto © : Carsten Faurschou / KNR
25. juni 2024 14:38

I går var en milepæl for lufthavnsbyggeriet i Nuuk. For selvom den ikke er helt færdig endnu, blev den nye terminal taget i brug, og det skabte begejstring hos de første rejsende.

Men det betyder også - som noget nyt - at du skal være i lufthavnen to timer før afgang. For som i andre internationale lufthavne skal bagagen undersøges inden afgang, og det er der delte meninger om hos de rejsende, KNR snakkede med.

- Jeg synes, det er lidt lang tid. Vi er vokset op med at være i lufthavnen én time i forvejen, men nu må vi vænne os til to timer, sagde Marco Geisler Sikemsen, der var på vej til Danmark.

- Det er det, der følger med at blive international, men det er lidt længe, syntes han.

Også Elisabeth Abelsen Larsen har bidt mærke i, at man nu skal være der tidligere.

- Det er blevet lidt tidligere, man skal være her, men på den anden side er det blevet en storby, og det ser ud til, at der er fordele ved at være forberedt, sagde hun.

Lang tid og få rejsende

I den anden lejr står Ludvig Fleischer. Han påpegede, at ventetiden er lang, 

- Jeg mener, ventetiden er lidt for lang, når man også ser på afrejsen fra for eksempel Kastrup, hvor man også skal være to timer før, og her er der meget færre rejsende.

- Men grunden kan være færre medarbejdere, så det er nødvendigt, og det forstår jeg, men det er lidt tidskrævende, sagde han.

Selvom det nu er mere tidskrævende, skabte de nye omgivelser også fascination.

- Det er behageligt med god plads, og det er fascinerende at være en af de første, sagde Elisabeth Abelsen Larsen.

Også Marco Geisler Sikemsen har forventninger til oplevelsen, inden han letter.

- Jeg har ikke gjort mig nogle forestillinger, men jeg er lidt spændt på taxfree og caféen, og det har jeg forventninger til, sagde han. 

Forandringer kræver tilvænning

Den første måneds tid skal passagerene med en bus fra den nye terminal til landingsbanen ved den gamle lufthavn, hvor flyene stadig letter og lander. Og de nye omgivelser kræver tilvænning for alle.

- Buschaufføren kørte os den forkerte vej, da vi landede, men det tager også tid at vænne sig til forandring, sagde Ludvig Fleischer, der også selv var i tvivl om, hvad vej han skulle ud af den nye bygning.