Ny lov flugter ikke med Fiskerikommissionens anbefalinger

Med forslag til ”Lov om erhvervsfremme” ligger naalakkersuisut op til at der gives mulighed for tilskud til erhvervelse af nye fiskefartøjer. Der gives også muligheder for gældssanering til ældre fiskere, så de kan forlade erhvervet med værdighed. Ikke just forslag der flugter med de gode råd, Fiskerikommissionen kom med for tre år siden.
Skrevet af Peter Troelsen
09. oktober 2012 10:46

Et af de helt klare forslag fra Fiskerikommissionen var at mindske antallet af fiskere og dermed sikre den resterende del en fornuftig indtægt. Naalakkersuisut lægger med deres forslag op det det modsatte, i og med det vil blive lettere at erhverve nye fiskefartøjer, hvis den nye lov bliver vedtaget.

-Man kan jo ikke sige, at lovforslaget adresserer de fundamentale problemer, vi pegede på i fiskeriet. Vi pegede på, at erhvervet havde alt for få indtægter, og det kunne kun blive bedre, hvis man reducerede antallet af aktive erhvervsfiskere. De strukturændringer bakker det nye forslag i hvert fald ikke op omkring, fortæller formanden for Fiskerikommissionen professor Christen Sørensen til knr.gl.

Selv om man fra lovgivernes side foreløbigt ikke har gjort det store for at leve op til de forslag, der kom til verden fra Fiskerikommissionen, ser professor Christen Sørensen stadigvæk god grund til at nedsætte kommissionen.

-Jeg kan stadigvæk godt se formålet, også selv om der ikke endnu er sket væsentlige ting på området. Det hænger formentligt sammen med den eklatante mangel på alternative beskæftigelsesmuligheder, der findes i det grønlandske samfund. Hvis de mange storskalaprojekter bliver til noget, så forventer jeg også, at antallet af aktive erhvervsfiskere vil falde, men det kan vi først sige med sikkerhed, når og hvis der sker noget på mineområdet, fastslår Christen Sørensen.

Læs lovforslaget her: http://www.inatsisartut.gl/dvd/EM2012/pdf/media/569978/pkt85_em2012_erhvervsfremme_lov_dk.pdf

Læs fiskerikommissionens rapport her: http://dk.nanoq.gl/Emner/Landsstyre/Departementer/Departement_for_fiskeri/~/media/E03A2ECA9CBD4D45954B446C954D6963.ashx