Ny kassebestyrer klar på underskud

Med den nye regering går vi ind i en ny epoke med Siumut ved roret. Og der har været talt en del om, at der måske bliver lagt en ny linje for finanspolitikken.
Skrevet af Mads Ullerup
11. april 2013 12:50

Der er mange der har påpeget, at koalitionen har lovet mange ting både i valgkampen og i deres koalitionsaftale. Derfor virker det også en anelse besynderligt, at der ikke blivet præsenteret nogen plan for hvor pengene skal komme fra.

Overfor KNR kan den nye naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq bekræfte, at man undersøger mulighederne, men ikke vil komme frem med noget konkret i endnu.

Den ny mand på kassebeholdningen gør det dog klart, at han ikke har noget i mod at lade landet kører med underskud på finansloven.

-Det ville i givet fald ikke være første gang, hvis det skulle ske, sagde Vittus Qujaukitsoq.

I koalitionsaftalen bliver det også gjort klart, at landets økonomi skal styres ansvarligt og stabilt. Hvordan det hænger sammen med de mange løfter og underskud på finanserne kan være vanskeligt at forstå.

- Men altså løfter er jo ikke til for at blive realiseret fra dag ét, slår Vittus Qujaukitsoq fast.

Den tidligere Naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen var en streng dame, når det kom til at holde styr på, at der ikke kom driftsunderskud på finansloven og formåede at vende det underskud, der var under den forrige Siumutregering. Vittus Qujaukitsoq virker lidt mere fleksible, men stræber selvfølgelig også efter sorte tal.

- Vi vil selvfølgelig bestræbe os på, at balancere udgifter og indtægter. Men det betyder samtidigt, at der vil være nogle andre prioriteringer end den forrige regering havde, sagde den ny naalakkersuisoq uden dog at ville komme ind på hvilke prioriteringer der er tale om.

Skulle man sidde og glæde sig til, at koalitionen præsenterer sine planer, må man væbne sig med lidt tålmodighed. Den nye naalakkersuisoq fortæller nemlig, at han ikke regner med at fremlægge noget før den 8. August, hvor der er frist for at forslaget til finansloven skal være afleveret.