Ny kampagne skal få børn og unge til at anmelde seksuelle overgreb

Ny kampagne fra politiet er oversat til tre grønlandske dialekter. Den skal ses på skoler over hele landet.
Politiet samarbejder lige nu med landets kommuner om at planlægge besøg på skoler over hele landet. Her skal kampagnen vises for eleverne, og der skal tales om emnet seksuelle overgreb. Foto © : Fra kampagnen
Skrevet af Christine Hyldal
05. februar 2020 10:58

I dag lancerer Grønlands Politi kampagnen ”Anmeld seksuelle overgreb – vi hjælper dig”. 

Kampagnen oplyser om, hvordan seksuelle overgreb skal anmeldes til politiet, så politiet får flere anmeldelser, og tabuet om seksuelle overgreb brydes. 

- Vi har en klar formodning om, at der er et stort mørketal på området med seksuelle overgreb. Derfor har vi lavet en kampagne, som har et meget enkelt budskab, nemlig at oplyse borgerne om, hvor vigtigt det er, at de anmelder seksuelle overgreb til politiet, siger Viggo Johansen, der er vicepolitiinspektør for Kriminalpræventiv Stab i Grønlands Politi.

LÆS OGSÅ Seksuelle overgreb: Børn i Danmark bliver afhørt inden for tre uger

- Samtidig er det også vigtigt for os at understrege overfor de børn, der har været udsat for et seksuelt overgreb, at det aldrig er deres skyld. 

Otte gange så mange anmeldelser i Grønland

- Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og Færøerne.

- I 2018 var der der i alt 436 anmeldelser om seksualforbrydelser.

- Antallet har været stigende siden 2015, hvor der var 295 anmeldelser.

- I 2018 havde Grønland otte anmeldelser om seksualforbrydelser pr. 1000 indbyggere. 
I Danmark er der 1,1 anmeldelse pr. 1000 indbyggere. 
På Færøerne er der 1,0 anmeldese pr. 1000 indbyggere.

- I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge pr. indbygger.
 

I september udgav Grønlands Politi en rapport om Tasiilaq. Tallene i rapporten var opsigtsvækkende: 191 anmeldelser om seksualforbrydelser er indgivet i Tasiilaq fra 2014 til 2018.  

Piger mellem 10 og 14 er særligt udsatte, og gerningspersonerne er især mænd fra 15 til 30 år. Den forurettede er i gennemsnit 11 år på gerningstidspunktet.

Dertil kommer et mørketal, der formentlig er stort, oplyser Grønlands Politi.

Men en af konklusionerne i rapporten var også, at folk generelt mangler viden om, hvordan man anmelder seksuelle overgreb, og at der formodentligt er et stort mørketal på området.

Skal ud på skoler 

Den nye kampagne henvender sig primært til børn og unge, men den er også en opfordring til omsorgspersoner som forældre og ældre familiemedlemmer og fagpersoner, om at holde et vågent øje med børnene og hjælpe dem med at anmelde seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ Ny rapport: 191 anmeldelser seksuelle overgreb mod børn og unge i Tasiilaq siden 2014

Politiet samarbejder lige nu med landets kommuner om at planlægge besøg på skoler over hele landet. Her skal kampagnen vises for eleverne, og der skal tales om emnet seksuelle overgreb: 

-  Det er helt afgørende, at kampagnen bliver set og forstået af så mange børn som muligt. Derfor er kampagnen oversat til tre grønlandske dialekter og at besøge landets skoler. Vi taler med eleverne om, hvor vigtigt det er, at de kommer til os og anmelder seksuelle overgreb, siger Viggo Johansen.

- Vi vil hjælpe børnene, men for vi kan det, så er det nødvendigt, at børnene kommer til os og anmelder seksuelle overgreb.