Ny fiskeriaftale med Rusland

Der er indgået endnu en fiskeriaftale med Rusland om russernes fiskeri i farvandet omkring Grønland og grønlandske fiskeres fangst i Barentshavet. Aftalen bygger videre på den 20 år gamle aftale fra 1992.
Skrevet af Peter Troelsen
04. december 2012 06:38

Aftalen, der er indgået på embedsmandsplan, blev forhandlet på plads i Moskva mandag og tirsdag. Aftalen betyder, at grønlandske fiskere kan se frem til at fange 600 tons torsk mere end de havde lov til sidste år. Til gengæld er kvoten på kuller blevet reduceret til omkring en tredjedel af sidste års fangst. Det skyldes at bestanden er stærkt faldende.

De russiske fiskere kan fremover fange hellefisk både ved Øst- og Vestgrønland, ligesom de kan fange pelagisk rødfisk. Kvoten for rødfisk er svagt faldende, imens kvoten på hellefisk ligner den kvote, de russiske fiskere har haft de senere år.

Det vurderes fra både departement og fra erhvervslivet at den grønlandsk – russiske aftale er af stor værdi for både Rusland og Grønland. Kvotebyttet betegnes som acceptabelt. Naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen skal senere fremlægge aftalen for naalakkersuisut for den endelige godkendelse.