Ny film om Niaqornat

- Et af de smukkeste steder på Jorden!. Sådan beskriver den engelske filminstruktør Sarah Gavron og hendes fotograf David Katznelson Uummannaq-bygden Niaqornat, som de i fællesskab har lavet et filmportræt af. Senere i denne måned får filmen premiere på London Film Festival.
Skrevet af Karsten Sommer
07. oktober 2012 06:15

“Village at the End of the World” - "Bygden ved Verdens ende" hedder filmen, der beskrives som et  varmt og livsbekræftende portræt af Niaqornat. Man følger livet i bygden gennem halvandet år, hvor det lille samfund indædt kæmper for at få genåbnet sin lukkede fiskefabrik, selve livsnerven i bygden.

Nogle af de mest maleriske scener i  filmen skildrer fangeren, Karl Kristian, når han er ude at fiske  eller på  isbjørnejagt udover isen. Han repræsenterer indbyggernes energi, og er en af de mest aktive i forhandlingerne mellem Niaqornat og Royal Greenland om at få gang i fiskefabrikken igen.

Men man lærer også en lang række af bygdens andre indbyggere at kende i løbet af den halvanden time lange film. Til oktober får et større internationalt publikum mulighed for at lære Niaqornat og dens indbyggere bedre at kende.

Det sker nå filmen får premiere på den prestigefyldte London Film Festival. Og folkene bag filmen understreger at filmens budskab ikke kun handler om Niaqornat.

- Filmen understreger de fælles udfordringer, som isolerede samfund over hele kloden står overfor, siger Sarah Gevon.