Ny direktør: Det Grønlandske Hus i Aarhus skal tiltrække flere besøgende

Det Grønlandske Hus i Aarhus skal tiltrække flere mennesker - også dem, som ikke kender noget til Grønland. Det er en af visionerne hos den nye direktør, Tanja Nielsen, som tiltrådte under coronakrisen.
Tanja Nielsen tiltrådte som direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus 1. maj, mens huset var lukket under coronakrisen. Foto © : KNR
26. juli 2020 11:11

Ombygning, corona-nedlukning og karantæne.

Hvis 49-årige Tanja Nielsen havde forventet en rolig start som ny direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, blev hun klogere.

1. maj i år overtog hun stillingen efter Jørn Holbech. Det skete, mens det meste af Danmark var lukket ned, og flere medarbejdere i Det Grønlandske Hus arbejdede hjemmefra.

Til gengæld var stedet fyldt af håndværkere, der skulle færdiggøre en ny kultursal og en stor ombygning af det gamle hus. Og især kultursalen er allerede lidt af en attraktion, siger Tanja Nielsen.

- Når folk går forbi, skal de lige hen og kigge og tage billeder, for de har aldrig set det før.

LÆS OGSÅ Ny frontfigur for grønlændere i Midtjylland

Og den nye interesse for stedet skal udnyttes til at få flere mennesker ind i huset - både med og uden relation til Grønland, siger Tanja Nielsen.

- Vi har en mulighed for at invitere nogen ind, som kigger og er nysgerrige. Og når der bliver skabt et nysgerrigt rum, er der mulighed for at formidle nogle ting på en anden måde.

Den nye kultursal skal andet bruges af grønlandske foreninger i Midtjylland. Den skal også bruges til foredrag, film og debatter om Grønland og Arktis, og skoleklasser kan også komme. 

Og alle arrangementer er vigtige for at give et bredere syn på Grønland.

- Stort set alle, man kender, har en holdning til Grønland uden at vide særlig meget. Og hvis vi skal skabe en kvalificeret debat, skal vi vide noget om hinanden. Derfor har vi en vigtig opgave, siger Tanja Nielsen.

Fokus på studerende og erhvervslivet

Den ny direktør er født og opvokset i Grønland og uddannet kemiker i Alaska. I dag bor hun i Skanderborg cirka en halv times kørsel fra Aarhus.

Hun har tidligere arbejdet hos et ingeniørfirma og rådgivet om råstofområdet i Grønland, været i bestyrelsen hos Royal Arctic Line og har senest arbejdet hos Danva - Dansk Vand- og Spildevandsforening. 

Men det er arbejdet som frivillig og bestyrelsesmedlem i Det Grønlandske Hus i Aarhus gennem flere år, som fik hende til at søge direktørjobbet.

Og særligt de grønlandske studerende er i fokus hos Tanja Nielsen. For hvis Grønland skal udvikle sig, skal flere unge gennemføre en uddannelse.

- Hvis jeg skal fremhæve noget, er det måske den vejledning, vi giver de grønlandske studerende her i Danmark. De er jo fremtiden for Grønland, og de får en lille hånd eller lille skub på vejen, for det kan være svært at komme herned, siger hun.

LÆS OGSÅ De Grønlandske Huse holder nationaldagen online

Tanja Nielsens forgænger på posten, Jørn Holbech, søsatte flere initiativer for at skabe tættere kontakter mellem grønlandske og danske virksomheder. Og fokusset på erhvervslivet skal fortsætte, siger Tanja Nielsen.

- Det giver mening at lave et samarbejde mellem det grønlandske erhvervsliv og den århusianske eller hele Region Midtjylland. Det er ikke noget, jeg slipper sådan lige.

De Grønlandske Huse er forpligtet til at yde social støtte og vejledning til grønlandske borgere i Danmark. Og det er stadig kerneopgaven, understreger Tanja Nielsen.

Men flere kontaker inden for erhvervslivet gavner både grønlandske virksomheder og lokker flere til Det Grønlandske Hus.

- Hvis vi skal være synlige i området, skal vi have rigtig mange med, og så er det ikke kun de udsatte og studerende. Det er også erhvervsvirksomheder, så vi kan gøre Grønland synligt i området, siger Tanja Nielsen.