Ny bog om oprindelige folk i Arktis udkommer i dag

- Det er af stor betydning, at oprindelige folk fortæller deres egen politiske historie, siger ICC-forkvinde Sara Olsvig.
Bogen er skrevet på engelsk og bliver lanceret på Facebook senere i dag. Foto © : ICC Greenland
Skrevet af Christine Hyldal
09. august 2024 09:52

I dag er det den internationale dag for verdens oprindelige folk.

Det fejrer med en ny bog, der hedder "Empowering Arctic Indigenous Peoples – Celebrating 50 Years of Indigenous Diplomacy". 

Bogen indeholder udtalelser, vidnesbyrd og minder, der reflekterer over de sidste 50 års arktiske oprindelige folks diplomati, skriver ICC i Grønland i en pressemeddelelse. 

Mødtes i Ilulissat

For et år siden fejrede oprindelige folk fra hele Arktis 50 års samarbejde på et møde i Ilulissat. Deltagerne undersøgte, hvad der var opnået siden den første konference for de arktiske folk i København i 1973, og spurgte, om de drømme, som de arktiske oprindelige folk havde formuleret for 50 år siden, var gået i opfyldelse.

Det er det, som bogen forsøger at give et svar på.

- Det er af stor betydning, at oprindelige folk fortæller deres egen politiske historie, siger ICC-forkvinde Sara Olsvig i pressemeddelelsen.

- Alt for sjældent fejrer vi de mange banebrydende resultater, som arktiske oprindelige folks ledere har stået i spidsen for gennem de sidste mange årtier. Med denne bog håber vi at bidrage til en mere nuanceret forståelse af arktisk diplomati og regeringsførelse.

Lanceres på Facebook

Bogen er blevet til med støtte fra Pawanka Fund. Den bliver udgivet af Inuit Circumpolar Council, Samerådet og IWGIA, der står for International Work Group for Indigenous Affairs.

Boglanceringen sker i dag klokken 17.00 grønlandsk tid online. Det foregår på ICC Greenlands Facebookside.