Olsvig: Ny børnelov skal gøre det enkelt for kommunerne

Hvis kommunerne reagerer tidligere på underretninger, kan de på sigt få færre sager, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender.
Foto © : KNR
20. april 2017 16:29

Inatsisartut førstebehandlede torsdag en ny lov om støtte til børn. En lov, der skal sikre, at kommunerne reagerer tidligere på underretninger om børn.

Børnetalsmanden er glad for det nye tiltag for børn i landet, men er bange for at en ny lov ikke gør nogen forskel, da kommunerne allerede i dag har svært ved at leve op til lovgivning.

LÆS OGSÅ Meeqqat pillugit inatsisitaassaq nuannaarutigalugulu ernumanartoqartikkaa

Den nye lov skal dog gøre tingene mere enkle og let forståelige, derfor mener naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig, den faktisk gør det klarere for kommunerne, hvor deres ansvar ligger. 

- Derudover bliver det tydeligere for forældrene at finde ud af præcist, hvad deres ansvar er, siger Sara Olsvig.

Loven skal eksempelvis også lave klarere regler om plejefamilier: 

- Det vil også lette på det sociale arbejde med børn, når kommunerne bliver bedre til at forvalte, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut haster lov om støtte til børn igennem

Hun mener også, at hvis kommunerne reagerer tidligere på underretninger, kan de på sigt få færre sager, ved simpelthen at tage fat om problemet med det samme.

Men, ifølge børnetalsmanden Aviâja Egede Lynge, har landets kommuner allerede svært ved at leve op til FNs Børnekonvention. Og på grund af manglende ressourcer, kan kommunerne få det svært ved at realisere den nye børnelov, frygter hun.

LÆS OGSÅ Ulloq unnuarlu paaqqinnittarfinnut inissiisarneq sukateriffigineqalerpoq

Derfor håber hun, at Selvstyret vil give kommunerne den nødvendige støtte.

Sara Olsvig mener, at Naalakkersuisut bliver bedre i stand til at understøtte kommunerne nu, hvor der er etableret en ny socialstyrelse:

- Styrelsens opgave er at støtte kommunerne og sammen med kommunerne udarbejde nye arbejdsmetoder. På den måde vil vi fra naalakkersuisut arbejde på at blive bedre til at støtte kommunerne, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender Sara Olsvig.