Børnetalsmanden er både glad og bekymret for ny børnelov

Problemerne med et stort antal børn der mistrives har længe været omfattende i alle landets kommuner. Og trods behovet for forbedringer har de mulige løsninger været længe undervejs. Men torsdag, begynder et nyt forsøg på at forbedre børnenes vilkår, når Inatsisartut skal førstebehandle et nyt forslag om støtte til børn.
Foto © : MIO
20. april 2017 09:11

Naalakkersuisut fremsatte tilbage i 2014 et lovforslag om støtte til børn, der dog ikke blev vedtaget dengang. På efterårssamlingen i 2016, gjorde Naalakkersuisut så et nyt forsøg. Men endnu engang uden held. Forslaget blev trukket fra samlingen, efter at kommunerne mente, at der var brug for mere tid til at undersøge konsekvenserne af det nye forslag.

Og efter tre høringsperioder bliver, der nu gjort endnu et forsøg.

Torsdag førstebehandler Inatsisartut Naalakkersuisuts nye forslag om støtte til børn. Et forslag, som blandt andet skal sikre, at der bliver reageret tidligere på underretninger om børn der mistrives og mere tilsyn med blandt andet plejefamilier.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut haster lov om støtte til børn igennem

Børnetalsmand, Aviaja Egede Lynge mener, at loven er et skridt i den rigtige retning for landets børn.

- Jeg synes, at loven grundlæggende lægger op til at følge FNs Børnekonvention langt bedre end før og der lægges vægt på nogle områder, som jeg mener kan være med til at skabe bedre vilkår for børn, siger hun.

Men selvom forslaget generelt vil være en forbedring af børns vilkår, så er Børnetalsmanden stadig bekymret.

- Som vi ved nu, så har kommunerne allerede svært ved at leve op til FNs Børnekonvention. Og jeg kan være bekymret for om lovens intentioner kan realiseres i praksis på grund af manglende ressourcer i kommunerne. Så jeg håber selvfølgelig, at Selvstyret vil støtte op om processen omkring implimenteringen, siger hun.

LÆS OGSÅ Ny børnelov skal bremse op for dyre døgninstitutioner

Hun mener dog, at den seneste tids fokus på børn og unge og den nye lov, gør det sværere at slippe uden om, at overholde børnenes rettigheder.

- Jeg synes, at loven grundlæggende lægger et større pres og et større fokus på, at de her børn skal have den hjælp de skal have, siger børnetalsmand, Aviaja Egede Lynge.