Nuuk vil stille pladsgaranti

Nuuk regner med at kunne stille pladsgaranti for dagtilbud inden for et halvt år. Den ellers lange venteliste til et dagtilbud i Nuuk er snart væk - men ikke med Selvstyrets hjælp. Sådan lyder det fra formanden for Udviklingsudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq, Mille Søvndahl Pedersen.
09. november 2012 07:21

Meldingen kommer efter Inatsisartut har behandlet et forslag om at sætte et loft over, hvor lang ventetid der må være på et dagtilbud i kommunerne. Idag skal man som borger nemlig vente alt for længe på at få sit barn i vuggestue eller børnehave, mener forslagstiller Andreas Uldum fra Demokraterne.

Det er især i Nuuk at ventetiden er et problem. Lige nu skal man regne med at vente halvandet år på en vuggestueplads fra den dag man skriver sit barn op. Ventelisten tæller nemlig dags dato 143 børn. Når det gælder børnehavepladser er der 21 som står i kø. Men de lister er snart i bund, kan udvalgsformanden glædeligt oplyse:

- Det har jo været i årtier, vi har haft dette problem. Men jeg tror, at for første gang i mange år vil vi i Nuuk nok kunne sikre pladsgaranti i hvert fald inden for det næste halve år, udtaler Mille Søvndahl Pedersen.

For når kommunen i næste måned åbner sin nye institution i bydelen Qinngorput med 120 vuggestue- og børnehavepladser vil langt det meste af ventelisten være barberet væk. Og resten forventer kommunen altså også at have fået plads til i løbet af første halvdel af 2013.

Både Andreas Uldum og naalakkersuisoq for Uddannelse, Palle Christiansen, påpeger, at en væsentlig årsag til de lange ventelister formentlig er, at der går for lang tid fra et barn bliver meldt ud af en institution til et nyt barn får pladsen.

Men det problem eksisterer heller ikke længere, lyder det fra Mille Søvndahl Pedersen:

- Det har vi taget hånd om, så i dag er det stort set ikke noget problem. En af de knapper vi har trykket på er, at vi har givet forældrene en meget kortere frist til enten at give afslag eller tage imod et tilbud om en plads.

Men det har ikke været med hjælp fra Selvstyret, at kommunen nu næsten har fået bugt med venteliste-problemet:

- Udfordringerne har selvfølgelig været, at der skal være penge til at man kan bygge daginstitutioner. Mig bekendt har der ikke i mange mange år været givet tilskud fra Selvstyret til anlæg, så det er noget som kommunen selv har skullet finansiere. Og det er jo en udfordring, siger Mille Søvndal Pedersen.

Der eksisterer ellers en ordning om, at Selvstyret kan vælge at betale halvdelen af anlægsudgiften til netop daginstitutioner. Kommuneqarfik Sermersooq har selv bygget nu tre daginstitutioner i Nuuk efter kommunesammenlægningen.