Nuuk Imeq kan blive tvunget til at lukke

Et farvel til returflaskesystemet på øl- og sodavandsområdet her i landet kan tvinge virksomheden Nuuk Imeq til at lukke.
Skrevet af Karsten Sommer
28. november 2013 02:19

Så drastisk lyder udmeldingen fra Kommuneqarfik Sermersooq i dag. Kommunalbestyrelsen frygter, at en ny emballagebekendtgørelse, der liberaliserer de nuværende stramme emballage regler for øl og sodvand vil underminere returflaskesystemet og samtidig underminere økonomien i Nuuk Imeq, hvis produktion er baseret på det 26 år gamle returflaskesystem.

Kommuneqarfik Sermersooqs kommunalbestyrelse vil i dialog med Naalakkersuisut, der har varslet en ny emballagebekendtgørelse, der blandt andet åbner mulighed for øl og sodavand på dåse.

Kommunalbestyrelsen henviser blandt andet til en rapport, bestilt af Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø.

Rapporten anbefaler at bevare det velfungerende retursystem for øl og sodavand i Vestgrønland. Kun i Nord- og Østgrønland er øl og sodavand på dåse i dag tilladt.

I Vestgrønland genbruges 98 % af emballagen med det returpantsystem, der er i dag. Og det er et effektivt system, som skåner miljøet.

Udover at skade miljøet vil gennemførelsen af en ny bekendtgørelse også blive fatalt for Nuuk Imeq - der vil være nødsaget til at afskedige de ca. 50 medarbejdere, der i dag er ansat på virksomheden.

Samtidig vil en ophævelse af returflaskesystemet også få konsekvenser for en række lokale arbejdspladser langs kysten og Royal Arctic Line, fordi det nuværende pantsystem genereret arbejdspladser til håndtering og forsendelse af emballage.

Derfor anbefaler kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, at man i stedet for at komme med en ny bekendtgørelse tænker i helhedsløsninger, således at man i en tid med stor ledighed både fokuserer på at bevare de mange arbejdspladser og skåne miljøet.