Nuuk får et nyt datacenter til kritisk infrastruktur

Det samlede budget er 155 millioner kroner, og centeret skal være klart i slutningen af næste år.
Jeppe Bloch Steffensen (i midten) er direktør i Permagreen. Til højre står vicedirektør i Tusass Jonas Hasselriis og til venstre står Line Mika Skov, der er økonomidirektør i Tusass. Foto © : Pressefoto
Skrevet af Christine Hyldal
11. februar 2025 12:44

Nuuk skal have et nyt datacenter, og det skal være færdigt allerede næste år. 

Det skriver Tusass i en pressemeddelelse. Centeret skal huse kritisk infrastruktur, siger Jonas Hasselris, der er vicedirektør i Tusass.

- Et moderne datacenter i Nuuk til at huse vores mest kritiske infrastruktur er en nødvendighed. Det handler ikke kun om forsyningssikkerhed, men også om den generelle sikkerhed i samfundet, siger han.

- I de kommende år vil vi investere massivt i øget sikkerhed i den grønlandske telekommunikation.

Kritisk infrastruktur kan for eksempel være datakabler. 

Permagreen skal bygge

Permagreen skal være entrepenør på bygningen, og det samlede budget er 155 millioner kroner.

Datacenteret skal bygges i forstaden Qinngorput med ekstra backup på strøm, køleudstyr og forbindelser. Ifølge pressemeddelelsen giver det Tusass "mulighed for at huse andet kritisk kommunikationsudstyr til telefoni og internet".

Byggeriet starter snarest muligt.

- Vi er meget glade for at være en del af dette vigtige projekt. Vi ser frem til at levere et datacenter, der lever op til de højeste industristandarder og bidrager til landets digitale fremtid, siger Jeppe Bloch Steffensen, der er direktør i Permagreen.

Søkabler skal beskyttes med sensorer

Netop den kritiske infrastruktur er under beskydning i den her tid. I Østersøen har der været sabotage på flere undersøiske søkabler. Søkablerne ligger på havbunden, og det er relativt let af beskadige dem med et for eksempel et trawl. Det skete i 2019, da en trawler fra Isortaq Trawl kom for tæt på søkablet 30 kilometer syd for Sisimiut og  rev kablet over.

Skaden på kablet betød, at folk på strækningen fra Sisimiut til Upernavik kæmpede med meget langsomt internet helt frem til midten af april, som KNR tidligere har fortalt.

Den meget lave hastighed skyldes, at internetsignalet gik igennem radiokæden, og det skabte en flaskehals.

Men brud på søkablerne kan altså også skyldes sabotage - og derfor skal grønlandske søkabler også beskyttes bedre, mener Tusass’ administrerende direktør, Toke Binzer. 

Ifølge sermitsiaq.ag opfordrer han til, at der hurtigst muligt skal lægges et nyt søkabel med sensorer på havbunden, der forbinder landene i Nordatlanten.

Med sensorer, der er sat på søkablerne, kan man ifølge Tusass-direktøren se, hvad der passerer af fartøjer hen over søkablet.

- Dermed kan man se og potentielt afværge, hvis der foregår sabotage mod søkablet, siger han til sermitsiaq.ag.