Nukissiorfiit trækker tidligere meldinger tilbage om vandet i Uummannaq

Nukissiorfiit har siden tirsdag meldt ud, at vandet kan bruges til bad, opvask og tøjvask, men det trækker selskabet nu tilbage.
- Budskabet til borgerne i Uummannaq er desværre, at prøverne stadig viser, at vandet stadig indeholder olie, og derfor må vandet fortsat ikke benyttes til drikkevand. Vandet må heller ikke benyttes til bad, tandbørstning, tøjvask eller andet, siger Sune Tougaard, chef for ledelsessekretariatet i Nukissiorfiit.
Skrevet af Jens Betak
30. september 2019 17:55

Borgerne i Uummannaq må væbne sig med endnu mere tålmodighed i byen, der har været uden vand siden 20. september.

Det fortæller Sune Tougaard, der er chef for ledelsessekretariatet i Nukissiorfiit.

- Budskabet til borgerne i Uummannaq er desværre, at prøverne stadig viser, at vandet stadig indeholder olie, og derfor må vandet fortsat ikke benyttes til drikkevand. Vandet må heller ikke benyttes til bad, tandbørstning, tøjvask eller andet, siger Sune Tougaard.

LÆS OGSÅ Vandet er rent i Uummannaqs vandværk - ikke i vandhanerne

Han fortæller derudover, at landslægen fortsat mener, at vandet kan bruges til håndvask, og at vandet godt kan bruges til toiletskyl.

Nukissiorfiit har ellers siden tirsdag fortalt, at borgerne kan bruge vandet til bad, opvask og tøjvask, men den melding trækkes altså nu tilbage.

Skiftende meldinger

I går aftes sendte Nukussiorfiit en pressemeddelelse ud, hvor der stod, at vandet fra det forurenede vandværk igen kunne bruges til drikkevand, men det er altså heller ikke rigtigt.

Sune Tougaard forklarer:

- For at vi kan få godkendt vandet fra vandværket og vandet i folks haner, skal vi bruge nogle prøveresultater, og vi havde i går fået tilfredsstillende prøveresultater på vandværket, så derfor sagde vi, at nu kan vandet i vandværket drikkes, men vandet i hanerne kunne endnu ikke drikkes, siger Sune Tougaard og fortsætter:

- Der sker så det, at prøven i formiddag viser, det modsatte – nemlig at vandet i vandværket ikke kan drikkes, og derfor bliver vi så nødt til at trække den melding tilbage.

LÆS OGSÅ Peter Grønvold fra Uummannaq: Forfærdeligt at leve uden rent vand

Nukissiorfiit fortæller, at man kan hente rent drikkevand ni forskellige steder, der er fordelt rundt i byen, blandt andet på skolen og på alderdomshjemmet.

Forsyningsselskabet kan dog ikke fortælle, hvornår vandet igen kan bruges.