Nukissiorfiit som aktieselskab?

Gammelt forkastet Siumut-forslag fra 2009 bringes nu frem i lyset igen. Ifølge den nye koalitionsaftale skal Grønlands Energiforsyning, Nukissiorfiit, nemlig omdannes til et aktieselskab.
Skrevet af Mads Ullerup
14. april 2013 16:53

 

- Det betyder, at Nukissiorfiit i lighed med andre offentligt ejede virksomheder skal omdannes til et aktieselskab. Konstruktionen og hvordan den fremover skal organiseres vil selvfølgelig afhænge af det lovforslag, der vil komme på området, siger naalakkersuisoq for Finanser, Vittus Qujaukitsoq fra Siumut.

Idéen ligner til forveksling det forslag som Siumut fremlagde til efterårssamlingen i 2009, men som dengang blev stemt ned.

Sidst forslaget blev fremlagt hævdede Siumut, at det vil frigive mellem 300- og 400 mio. kroner over en 3-4-årig periode, at omdanne Nukissiorfiit til et aktieselskab. Penge der i givet fald vil kunne bruges på andre områder.

Og meget tyder på, at det samme er hensigten denne gang.

- Vi vil frigøre Nukissiorfiit fra Finansloven således, at Nukissiorfiit kan arbejde ud fra sin egen økonomi og ikke være afhængig af landets finanslov, siger Vittus Qujaukitsoq.

Men hos oppositionenspartiet Demokraterne er formanden, Jens B. Frederiksen stadig ikke overbevist.

Han stemte imod forslaget i 2009 og har stadig ikke ændret holdning.

- Vi synes stadig, at det er en rigtig dårlig idé. Grunden til det er, at det er vores klare forventning, at hvis man laver Nukissiorfiit om til et aktieselskab, så bliver det dyrere for forbrugerne, og det gælder både i forhold til el, vand og varme, siger Jens B. Frederiksen.

Han mener ikke, at overgangen til aktieselskab vil være nogen økonomisk genvist - tværtimod.

- Naturligvis er der nogle få ting som kan frigives her og nu, men det gælder kun en enkelt gang. Det er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen. Det som er det væsentlige, er, at Nukissiorfiit som aktieselskab vil være nødsaget til at gå ud og låne direkte på lånemarkedet og forventningen til, at man kan låne billigere end den måde, man låner via Landskassen nu, den holder ingen vegne, hvilket igen er noget som forbrugerne skal betale for, siger formanden for Demokraterne til KNR.

Det kan desuden tilføjes, at man ifølge den nye koalitionsaftale vil mindske energiafhængigheden fra udlandet ved, at vi øger produktionen af ren energi herhjemme.