Nukissiorfiit om tabt arbejdsfortjeneste: Snak med dit forsikringsselskab

Nukissiorfiit betaler ikke erstatning for tabt arbejdstjeneste til timelønnede i Uummannaq, der ikke er forsikret. SIK håber, det er en fortalelse.
Tidligere på ugen demonstrerede borgerne i Uummannaq. De har fået nok af beskidt drikkevand og lukkede fabrikker. Foto © : Agnethe Nielsen Petersen
04. oktober 2019 13:59

Hvis du ikke er forsikret, får du ikke en krone i erstatning for den tid, du ikke har været på arbejde. 

Sådan lyder beskeden fra Nukissiorfiit til de medarbejdere på fiskefabrikkerne i Uummannaq, som ikke har kunnet passe deres job, siden vandet i byens vandhaner blev forurenet af transformerolie. En forurening, som Nukissiorfiit selv stod bag. 

LÆS OGSÅ SIP Uummannaq: Nukissiorfiit må dække den mistede løn

Vil det sige, at I ikke dækker den tabte arbejdsfortjeneste for dem, der for eksempel er timelønnede?

- Jeg kan kun henvise til, at man skal kontakte sit eget forsikringsvirksomhed, også vil de tage kontakt til vores forsikringsselskab, siger Sune Tougaard, der er chef for ledelsessekretariatet i Nukissiorfiit.

Sagen kort:


- 20. september: Borgerne i Uummannaq fik at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie. Det var sket 11. september, hvor en medarbejder i Nukissiorfiit havde taget fejl af en flaske med klor og en flaske med transformerolie.
 

- På det tidspunkt begyndte borgerne af fatte mistanke, fordi vandet lugtede af olie. 
 

- Medarbejderne har maske på, når de hælder klor i vandet. Derfor kunne medarbejderen ikke lugte olien, da den blev hældt i, oplyste Nukissiofiit. Både olien og klor har samme gennemsigtige farve.
 

- Byens to fiskefabrikker har været lukket siden 19. september.
 

- Skole og børnehave har også været lukket men er åbnet igen.
 

- Rent drikkevand bliver sejlet ind i byen og stillet på vandposter, så folk selv må hente. Isskosser fra havnen bliver også delt ud.
 

- Søndag 29. september blev vandværkets vand erklæret rent. Men allerede dagen efter måtte energivirksomhedens trække godkendelsen af vandværkets vand tilbage igen.
 

- Nukissiorfiit kan stadig ikke fortælle, hvornår vandet igen kan drikkes. 

Betyder det så, at hvis man ikke har en forsikring, så har man ikke krav på at få erstattet sit tabte arbejde? 

- Det ved jeg simpelthen ikke, jeg kan kun henvise til, at man skal kontakte sit egent forsikringsselskab, siger chefen.

Også Jess Svane, der er naalakkersuisoq for energi (S), henviste til forsyningsvirksomheden, da spørgsmålet om erstatning dukkede op under et borgermøde i byen torsdag aften. 

- Nukissiorfiit anbefaler, at man tager kontakt til sit forsikringsselskab, som kan udrede sagen med Nukissiorfiits forsikringsselskab, sagde han. 

SIK: Har aldrig hørt noget lignende

Han er taget til Uummannaq for at mødes med de frustrerede borgere uden rent drikkevand. I næsten to uger har de ikke haft rent drikkevand, og stille og roligt har frustrationerne bygget sig op.

- Naalakkersuisut ser med stor alvor på situationen. Det må være både udfordrende og hårdt at skulle undvære den normale vandforsyning, lød det fra Jess Svane. 

Men den godtager man ikke hos SIK, der organiserer de ansatte på fiskefabrikkerne. 

LÆS OGSÅ Agnethe i Uummannaq: Godt med besøg fra naalakkersuisoq - men det er sent

I sine 29 år som formand har Jess G. Berthelsen aldrig hørt noget lignende: 

- Det er første gang, jeg hører, at Naalakkersuisut ligefrem siger, at vores medlemmer skal kontakte deres forsikringsselskaber vedrørende tabt arbejdsfortjeneste, siger han.

- For det første har vores medlemmer i hvert fald ikke råd til at forsikre sig i de respektive forsikringsselskaber. Og for det andet har vi ingen a-kasser her i landet. Så det er underligt at man siger det på den måde, siger han.

Han oplyser, at SIK’s lokalafdeling i Uummannaq har formuleret et krav til Nukissiorfiit om, at SIK-medlemmerne skal have løn for de dage, hvor de ikke har kunnet arbejde på grund af det forurenede vand. 

- Hvis Naalakkersuisut tror, at vores medlemmer har forsikret sig mod det her, så tager de grueligt fejl, siger han.

Arbejdsmarkedsydelse

Naalakkersuisoq for arbejdsmarked Erik Jensen har fredag eftermiddag sendt en pressemeddelelse ud, hvor han præciserer Nukissiorfiits udmelding i Uummannaq. Der står, at hvis en lønmodtager på grund af produktionsstop på en virksomhed bliver sendt hjem uden løn har vedkommende ret til arbejdsmarkedsydelse, når de følgende betingelser er opfyldt: 

- har haft arbejde i mindst 182 timer i løbet af de sidste 13 uger. 
- er fyldt 18 år eller er forsørger. 
- har folkeregisteradresse i Grønland.

De hjemsendte personer bedes rette henvendelse til Majoriaq for at ansøge om arbejdsmarkedsydelse på første dag for hjemsendelsen.

Artiklen er præciseret lørdag 5. oktober klokken 15.29 med oplysningen om, at Jess Svane blot henviste til Nukissiorfiit ( i stedet for at bakke virksomheden op), da spørgsmålet om erstatning dukkede op på borgermødet torsdag. 

Artiklen er præciseret mandag 7. oktober klokken 12.55 med ny rubrik.