Agnethe i Uummannaq: Godt med besøg fra naalakkersuisoq - men det er sent

Naalakkersuisoq for energi er på vej til Uummannaq, hvor han skal mødes med frustrerede borgere uden rent drikkevand.
Skrevet af Christine Hyldal
02. oktober 2019 13:50

I næsten to uger har borgerne i Uummannaq ikke haft rent drikkevand. De har hentet rent vand i dunke og smeltet is fra isskosserne i havnen, og stille og roligt har frustrationerne bygget sig op. 

Agnethe Nielsen Petersen har i flere dage efterlyst, at naalakkersuisut rykker ud af kontorerne i Nuuk og rejser til Uummannaq for med egne øjne at se, hvor galt det står til.

Og det sker nu. Jess Svane (S), der er naalakkersuisoq for for erhverv, energi og forskning, rejser nu til byen, hvor han vil deltage i et borgermøde sammen med Nukissiorfiit i morgen aften.

LÆS OGSÅ Hjælp til fiskerne i Uummannaq: Transportskib er på vej

 

Sagen kort:


- 19. september: Borgerne i Uummannaq fik at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie. Det var sket 11. september, hvor en medarbejder i Nukissiorfiit havde taget fejl af en flaske med klor og en flaske med transformerolie.
 

- På det tidspunkt begyndte borgerne af fatte mistanke, fordi vandet lugtede af olie. 
 

- Medarbejderne har maske på, når de hælder klor i vandet. Derfor kunne medarbejderen ikke lugte olien, da den blev hældt i, oplyste Nukissiofiit. Både olien og klor har samme gennemsigtige farve.
 

- Byens to fiskefabrikker har været lukket siden 19. september.
 

- Skole og børnehave har også været lukket men er åbnet igen.
 

- Rent drikkevand bliver sejlet ind i byen og stillet på vandposter, så folk selv må hente. Isskosser fra havnen bliver også delt ud.
 

- Søndag 29. september blev vandværkets vand erklæret rent. Men allerede dagen efter måtte energiselskabet trække godkendelsen af vandværkets vand tilbage igen.
 

- Nukissiorfiit kan stadig ikke fortælle, hvornår vandet igen kan drikkes. 

- Det er meget godt, at han kommer, men der er gået næsten to uger nu, hvor vi ikke har haft rent vand. Jeg synes, at der er gået for lang tid, siger Agnethe Nielsen Petersen til KNR.

- Vi var begyndt at føle, at vores situation ikke er vigtig nok.

Hvad forestiller du dig, at Jess Svane kan gøre?

- Vandrørene i byen skal skiftes. Jeg tror ikke på, at olien bare forsvinder, når man skyller med vand i rørene, siger Agnethe Nielsen Petersen. 

- Og så er der vores elregning. Vi bruger mere el nu, vi varmer vand, når vi skal vaske os og gøre rent og vaske op. Vandet skal varmes i elkedlen, og vi har sagt det til Nukissiorfiit, men vi har ikke fået svar. Så vi håber, at hvis naalakkersuisoq siger det til Nukissiorfiit, så kan det være, at der sker noget. 

I dag har hun stået i spidsen for en demonstration i Uummannaq. Cirka 40 mennesker mødte op med skilte og krævede rent drikkevand. 

Og Jess Svane forstår da også godt frustrationen fra borgerne. 

- Vi beklager naturligvis den fejl, der er sket, siger han.

- Jeg skal med egne øjne selv se de udfordrende forhold i Uummannaq og tale med borgerne. 

LÆS OGSÅ Nukissiorfiits øverste direktør stopper

Nukissiorfiit vil nu lave et mobilt vandlaboratorium i byen og stille en maskine op, der skal afsalte havvand.

- Vi regner naturligvis med, at maskinen er oppe at køre i weekenden, efter at den er blevet testet, siger Jess Svane.

I går oplyste Nukissiorfiit, at energiselskabets øverste direktør, Michael Pedersen, stopper øjeblikkeligt. Men hvad årsagen til den pludselige fratrædelse er, er ikke blevet oplyst.

Og det ønsker Jess Svane heller ikke at svare på:

- Det kan jeg ikke udtale sig om, da det er en personsag, siger han.