Nukissiorfiit om Nuuk: Det er et kapløb mellem vækst og forsyning

Nuuk vokser så hurtigt, at det er svært for Nukissiorfiit at følge med i den stigende energibehov i forhold til deres nødkraftvært. Det siger selskabets energidirektør.
Nu ved vi præcis, hvilken række vi skal gøre det i. Det har vi ikke haft lejlighed til at teste i real life tidligere. Der er ikke tvivl om, at næste gang vi kommer i en lignende situation, så vil vi gøre det hurtigere, siger Kaspar Mondrup fra Nukissiorfiit.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
13. december 2021 05:33

I starten af december var flere julelys i Nuuk slukket.

Byen var flere gange lagt ned af strømsvigt, og Nukissiorfiit havde problemer med at få gang i nødforsyningen.

Selskabet bad derfor Nuuks indbyggere om at spare på strømmen, blandt andet ved at slukke for julelysene og for al unødvendig elektronik.

Det pressede nemlig Nukissiorfiits nødkraftværk.

Ifølge energidirektør i Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup, så er Nuuk vokset så meget, at selskabets nødforsyning ikke længere kan følge med i den stigende energibehov.

- Det vil altid være sådan, at nødforsyning skal vokse i samme takt som byen. Derfor vil det hele tiden være et kapløb, om forsyningen er i stand til at følge med den vækst en given by har, fortæller energidirektør i Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup.

Byen har også udviklet sig meget kraftigt og har også udviklet sig væk fra kapaciteten i det dieselkraftværk, som vi har i dag, Kaspar Mondrup.

Han forklarer, at det historisk har været muligt for Nukissiorfiit at genkoble Nuuk til vandkraftværket, når der har været et nedbrud. Det kunne selskabet ikke i sidste uge, fordi der var skader på et højspændingskabel.

Byen er vokset fra nødforsyning

Kaspar Mondrup understreger, at man har lært meget af strømafbrydelserne. For eksempel havde selskabet udfordringer med at starte deres nødkraftværket i byen op.

Nukissiorfiit er blevet bedre til at starte de store dieselmotorer op i nødkraftværket og koble byen til.

- Nu ved vi præcis, hvilken række vi skal gøre det i. Det har vi ikke haft lejlighed til at teste tidligere. Der er ikke tvivl om, at næste gang vi kommer i en lignende situation, så vil vi gøre det hurtigere, lyder det.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit advarede mod huller i forsyningssikkerheden i foråret

Alligevel vil det minimum tage mellem fire og seks timer at få strøm fra nødforsyningen.

- Fordi motorerne skal varme op og være stabile. Det er bare noget helt andet og meget mere kompliceret, og byen har også udviklet sig meget kraftigt og har også udviklet sig væk fra kapaciteten i det dieselkraftværk, som vi har i dag, fastslår Kaspar Mondrup.

Stort millionefterslæb på vedligehold af udstyr

Nukissiorfiit har generelt et stort behov for at opdatere anlæg og nødforsyninger. Det skrev selskabet i årsrapporten for 2020.

- Forsyningssikkerheden er dog under stigende pres, da Nukissiorfiits økonomi sætter alvorlige begrænsninger for det nødvendige vedligeholdelsesarbejde samt nødvendige reinvesteringer, skrev selskabets ledelse og uddybede:

- Nukissiorfiit oplever derfor mange nedbrud, hvor årsagen kan spores tilbage til manglende vedligehold og teknisk forældet udstyr.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Vi skal være forberedte på komplikationer

Samtidig er meget af Nukissiorfiits udstyr så gammelt, at der ikke længere produceres reservedele.

Nukissiorfiit anslår selv, at der er behov for at investere 200 millioner kroner i eksisterende anlæg hvert år for at sikre forsyningssikkerheden i Grønland.

Virkeligheden er dog langt fra det scenarie. Sidste år investerede Nukissiorfiit kun 38 millioner kroner i reinvesteringer, hvilket svarer til 19 procent af det vurderede årlige behov.