Nukissiorfiit advarede mod huller i forsyningssikkerheden i foråret

Nukkissiorfiit advarede allerede i regnskabet for 2020 om, at der er problemer med forsyningsikkerheden af el, varme og vand i eksempelvis hovedstaden.
Nuuk lå sort i lange perioder i sidste uge. Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
07. december 2021 16:09

Allerede i regnskabet for sidste år satte Nukissiorfiits ledelse en streg under, at der er alvorlige revner i forsyningssikkerhedens fundament.

- Forsyningssikkerheden er dog under stigende pres, da Nukissiorfiits økonomi sætter alvorlige begrænsninger for det nødvendige vedligeholdelsesarbejde samt nødvendige reinvesteringer, skrev selskabets ledelse og uddybede:

- Nukissiorfiit oplever derfor mange nedbrud, hvor årsagen kan spores tilbage til manglende vedligehold og teknisk forældet udstyr.

Samtidig er meget af Nukissiorfiits udstyr så gammelt, at der ikke længere produceres reservedele.

Renoveringsefterslæb på mere end 100 millioner kroner

Nukissiorfiit anslår selv, at der er behov for at investere 200 millioner kroner i eksisterende anlæg hvert år for at sikre forsyningssikkerheden i Grønland.

Virkeligheden er dog langt fra det scenarie. Sidste år investerede Nukissiorfiit kun 38 millioner kroner i reinvesteringer, hvilket svarer til 19 procent af det vurderede årlige behov.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Nuuks el afhænger af gammelt nødkraftværk

En rapport fra 2018 slog samme pointe fast. I den står der blandt andet om forsyningssikkerheden i Nuuk:

- Hvis man ønsker at opretholde det historiske niveau af forsyningssikkerhed, bør der derfor etableres ny el-back-up i Nuuk hurtigst muligt.

Politisk bestemte priser giver problemer

I 2018 besluttede det daværende Naalakkersuisut ledet af Siumut at skære kraftigt ned på Nukissiorfiit lånemuligheder. Det blev politisk bestemt, at Nukissiorfiit økonomiske lånerammer blev reduceret fra 140 millioner kroner til 60 millioner kroner.

I samme ombæring fik Nukissiorfiit en servicekontrakt på 72,2 millioner kroner, men det beløb er blevet nedbarberet løbende, fordi Naalakkersuisut har vurderet, at Nukissiorfiit kan effektivisere sin drift, oplyser Nukissiorfiit i regnskabet for 2020.

Foto © : Nukissiorfiit

Et ødelagt højspændingskabel malede Nuuk sort i sidste uge.

De beslutninger blev vedtaget i forbindelse med etprisreformen fra 2018. Den betyder, at alle betaler det samme for vand, varme og el. Forbrugerne i Nuuk betaler eksempelvis en overpris, så prisen kan sænkes for forbrugerne på kysten.

Det er dog også ude af Nukissiorfiits hænder, om man vil hæve priserne, så der kan tjenes flere penge. Det er Naalakkersuisut, der bestemmer priserne.

Taber penge på hver en dråbe vand

Eksempelvis taber Nukissiorfiit på at levere vand, fordi den politiske bestemte pris er lavere, end det koster Nukissiorfiit at levere vandet.

KNR har forsøgt at få et interview med Nukissiorfiit, men det har ikke været muligt hidtil.

Til gengæld satte Nukissiorfiits energidirektør, Kaspar Mondrup, ord på de økonomiske problemer i forbindelse med regnskabet i 2020, der endte med et dundrende minus på 152,9 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit inddrager politiet: Svindlet for godt 443.000 kroner

- Man kan sammenligne det med, hvis du har en bil, hvor du undlader at skifte dækkene gennem flere år. På et tidspunkt står dækkene ikke fast, når der er glat på vejen, sagde han til KNR i juni og uddybede:

- Med de penge, vi nu engang har til at reinvestere, sørger vi for, at motoren og gearkassen virker, så bilen kan fortsætte, men vi får måske ikke skiftet vinduesviskerne eller dækkene.

Han opfordrede politikerne til at hæve priserne, så Nukissiorfiit økonomi kan forbedres. Han ønskede dog ikke at uddybe, hvor meget priserne bør hæves.