Nuka Bisgaard vil af med cybermobbing

Internettet er blot de seneste ti år blevet et dagligt element i de flestes hverdag. De generationer, der fremover vokser op, vil alle anse cyberspace og den digitale verden, som en helt naturlig del af hverdagen. Lige så naturligt som strøm i stikkontakten og flyvemaskiner var det for os andre, da vi var børn.
Skrevet af Peter Troelsen
09. marts 2013 06:55

De sociale medier har dog også en bagside. Børn og unge har alle dage mobbet hinanden i skolegården og andre fysiske steder. Det har haft den betydning, at en del af mobningen kunne observeres af en voksen, der dermed kunne gribe ind. Mobning foregår nu ikke længere kun i skolegården, men også på Facebook, SMS og på mails. Det går hen over hovedet på de voksne, og derfor er meget mobning skjult.

-På den baggrund er det ekstremt vigtigt, at vi alle fremover er med til at fortælle vores børn, hvad der er acceptabel adfærd på de sociale medier. På samme måde skal vi fortælle dem, at det er vigtigt, at de kontakter en voksen, hvis de oplever mobning på de sociale medier. Det kan være, at de selv er offer, men det kan også være, at de oplever, at andre bliver udsat for mobning, siger Nuka Bisgaard.

De berørte elever skal vide, at de ikke er alene, og det er vigtigt, at pårørende, venner og lærere lærer at se tegnene på mobning og hjælper mobbeofret på alle mulige måder, så vedkommende kan fastholde et positivt selvbillede. En ting er i hvert fald helt sikkert; Ingen i Grønland skal opleve mobning, og vi skal alle være aktive deltagere i denne kamp.

-Jeg vil kæmpe for, at vi samler alle gode kræfter i vort samfund for at bekæmpe mobning på de sociale medier. Jeg vil foreslå en national handlingsplan, hvor Selvstyret skal være tovholder på et storstilet projekt mod mobning, der som udgangspunkt udelukkende skal køre på de sociale medier som Facebook og YouTube. Jeg forestiller mig, at man kunne inddrage børnetalsmanden, børneorganisationerne, skolerne, kommunerne og sikkert mange flere i kampagnen, så den når så bredt ud som overhovedet muligt, fastslår Nuka Bisgaard.