Ny trafikplan overser busserne: Nu udtaler udvalgsformand sig

I en ny plan for trafikken i Nuuk vil man udvide vejnettet. Men busserne bliver overset. Nu svarer udvalgsformand for anlæg og miljø på, hvordan fremtiden kan se ud for bustrafikken i Nuuk.
Justus Hansen trafik
Justus Hansen (D) er udvalgsformand for byudvikling og anlæg i Kommuneqarfik Sermersooq. Han anerkender, at der skal gøres mere for, at flere vælger bussen til - men også at det bliver dyrt for kommunekassen. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
Skrevet af Markus Valentin
24. oktober 2024 15:04

Fyraftensklokken ringer, mænd og kvinder får fri og kører hjem til børn, madlavning og fritidsaktiviteter og lignende.

Men begejstringen ender i en kø af biler i tomgang. Myldretrafikken har gjort sit indtog.

På sidste møde i Kommuneqarfik Sermersooqs kommunalbestyrelse blev en ny trafikplan fremlagt - en handleplan, der skal sænke rejsetiden og hæve trafiksikkerheden mellem Nuuk og forstaden Qinnqorput.

Forstå trafikproblemerne i Nuuk

Fra 2007 og frem til 2023 er der kommet 2.385 nye køretøjer på vejene i Nuuk. Det er en stigning på lidt over 90 procent.

De mange nye køretøjer på vejene skaber dermed kø og trafikpropper i myldretiden om morgenen og eftermiddagen.

For at gøre det nemmere at være bilist i Nuuk, er kommunen kommet med 10 tiltag, som skal implementeres i forskellige etaper frem til 2030.

Det er blandt andet en udvidelse af Nuussuaq tunellen, opgradering af lyskryds, nye stisystemer for fodgængere og nye veje mellem bydele.

Men når man gør det nemmere at være bilist, vil flere købe biler, og dermed kan Nuuk ende med de samme problemer for trafikken i fremtiden, som der er i dag.

Derfor anbefaler forvaltningen, på baggrund af en analyse fra Danmarks Tekniske Universitet i 2023, at man også skal investere i offentlig transport.

Men den trafikale handlingsplan indeholder ikke nye tiltag for busserne.

Men planen indeholder ingen forslag om bedre bustrafik. Og det er nødvendigt, hvis ikke Nuuk skal ende i samme trafikproblemer i fremtiden.

Det fastslog forvaltningen på baggrund af en dybdegående analyse fra Danmarks Tekniske Universitet i 2023.

Busområde i tomgang

I kommunens overordnede plan for fremtidens infrastruktur nævnes busserne én gang - i forbindelse med de nye planer for fodgængerne.

Kommunen vil lave nye og bedre stisystemer med belysning, så borgere lettere kan komme hen til busskurene og vente på bussen.

- Som vigtigt led i den grønne omstilling skal vi gøre det attraktivt at lade bilen stå. Det gør vi ved at etablere gode stisystemer og gøre det nemmere at benytte den offentlige transport i Nuuk, skrives der i planstrategien for 2023.

Justus Hansen, Demokraatit
Justus Hansen (D) fortæller, at kommunalbestyrelsen har været på arbejdsdag, hvor de har talt om forslag til fremtidens offentlige transport i Nuuk. Men før de kan blive til virkelighed skal der findes flere penge. Foto © : KNR / Markus Valentin

Justus Hansen (D) er udvalgsformand for byudvikling og anlæg. Nu kommer han med sit syn på de manglende busplaner, og hvad fremtiden kan byde på.

Vi står i et land, hvor man kan mærke og se klimaforandringerne. Hvad gør I for at fremme den offentlige transport, så færre tager bilen?

- Kommunalbestyrelsen vil i fremtiden gøre det gratis for alle at tage bussen med de omkostninger, der følger med. Men busserne skal også køre oftere, og så skal der være flere busser, fortæller Justus Hansen.


Mere komfort og gratis busser

Senest er busserne i Nuuk blevet gjort gratis for ældre og børn under 16 år, og flere er derfor begyndt at tage bussen. En investering, der årligt koster kommunekassen seks millioner kroner.

Men analysen viser, at det ikke nødvendigvis er prisen, som får resten af den mere velhavende befolkning til at vælge bussen fra - det er derimod den manglende komfort.

Har I tænkt på, hvordan man øger komforten?

Nej, man tænker ikke lige på komforten. Men det, vi tænker, er at gøre regulariteten bedre med flere busser, udvidede køreplaner og måske natbusser. Det er nemmere, hvis man ved, der kommer en bus om ti minutter, så man kommer frem uanset hvad.

- Men også at det kommer flere busskure rundt ved knudepunkterne, så det bliver mere attraktivt at stå og vente på en bus.

Løse idéer og konkrete forslag

Selvom ønskelisten er lang til, hvad der kan iværksættes af løsninger, er ingen af disse endnu en del af nogle konkrete planer.

Hvornår kan borgerne forvente, at der kommer noget konkret?

- Jeg synes, der er noget mere konkret i, at vi har snakket om, at de nye lyskryds på strækningerne skal være intelligente og fremme den offentlige transport.

- Der er en føler, der kan se, om en bus er på vej, og så kan den regulere trafikken derefter.

Men de nye tiltag kommer også med et prismærke, fortæller Justus Hansen.

- Vi fået et konkret bud på syv millioner kroner om et kryds ved Eqalugalinnguit. Det er jo også store penge i et budget, der er presset i forvejen. Men selvfølgelig kan vi måske også taget dét på bordet i de kommende budgetforhandlinger og se, om det er noget, vi skal gøre noget ved.

Om de mange idéer til at hjælpe den offentlige transport bliver til virkelig, vil tiden vise.